Klávesy: CapsLock, Tab a BackSpace

od | 09. 02. 2022

Používate klávesy CapsLock, Tab a Backspace a chcete zistiť, ako by sa mali správne ovládať a aké rôzne funkcie ponúkajú? Prinášame vám stručný prehľad.

CapsLock

CapsLock je kláves, ktorý sa nachádza nad ľavým Shiftom. Na jeho stlačenie sa používa ľavý malíček.

Klávesy CapsLock
Klávesa CapsLock

Jeho funkcia je obdobná ako pri Shifte, ale nie rovnaká. Shift zaisťuje písanie veľkých písmen, ale v alfanumerickej časti prepína klávesy na čísla a na pravej strane klávesnice mení znaky, ktoré sa píšu.

CapsLock je prepínacia klávesa, čo znamená, že po jeho slačení TRVALO mení písmená v základnej časti klávesnice na veľké, v alfanumerickej časti píše veľké písmená s diakritikou a v pravej časti klávesnice premení úú na ÚÚ. Ostatné časti klávesnice necháva bez zmeny.

Ideálne použitie CapsLocku je v prípade, ak potrebujete napísať viac ako dve veľké písmená po sebe.

Opätovným stlačením sa písanie veľkých písmen opäť zmení na malé. Klávesnica má zvyčajne svetelný indikátor označujúci, že CapsLock je zapnutý.

Tabulátor

Tabulátor sa nachádza nad klávesom CapsLock a častokrát býva označený iba dvoma šípkami . Píše sa ľavým malíčkom.

Klávesy Tab
Klávesa Tab

Tabulátor slúži na zarovnávanie informácií do stĺpca tak, aby riadky vždy začínali na rovnakej zvislici.

💡 Tip: Pri vypĺňaní formulárov spravidla tabulátor preskočí na ďalšie políčko, ktoré je potrebné vyplniť.

Backspace

Backspace vymazáva text pred kurzorom alebo celý označený text.

Píše sa pravým malíčkom, ktorý musí dosiahnuť až do rohu klávesnice.

Klávesy BackSpace
Klávesa BackSpace

💡 Tip: Ak chcete vymazať text za kurzorom, použite tlačidlo DELETE. Je to oveľa rýchlejšie ako upravovať pozíciu kurzora pomocou myši.

Ak hľadáte okrem okrem informácií o navigačných a ovládacích klávesoch aj informácie o tom, ako sa píšu špeciálne znaky, napríklad rôzne typy zátvoriek, úvodzovky, ampersand či dolár, nájdete ich u nás na blogu.

Mohlo by vás zaujímať

Cviky k počítaču #3: cviky na chrbticu

Cviky k počítaču #3: cviky na chrbticu

Väčšina z nás vykonáva svoju prácu v kancelárii – pri počítači. A práve to je pre naše telo nezdravé. Pripravili sme pre vás ďalší diel zo seriálu o cvikoch, ktoré zvládnete ľahko a rýchlo bez toho, aby ste museli odísť od počítača. V prvej časti sme sa zamerali na...

Ideálny Štedrý deň podľa Písania Hravo

Ideálny Štedrý deň podľa Písania Hravo

Blíži sa 3. adventná nedeľa a s ňou aj Štedrý deň, ktorý snáď každý z nás trávi sledovaním rozprávok, pojedaním vianočného pečiva, zdobením stromčeka, vyprážaním kapra a balením darčekov na poslednú chvíľu. Poďme sa spoločne zasnívať, ako by vyzeral ideálny vianočný...

Ako napísať úvodzovky? Zistite to a precvičte!

Ako napísať úvodzovky? Zistite to a precvičte!

Na niektoré jednoduché otázky existujú iba zložité odpovede. Bohužiaľ, otázka ako napísať úvodzovky, k nim patrí. Zároveň ide o znaky, ktoré len málokto používa denne. S naším článkom však ich písanie zvládnete a precvičíte. Aby...