Prečo bude písanie desiatimi aktuálne aj o 10 rokov?

od | 27. 04. 2023

Ako moderní ľudia dnes zažívame novú éru technológií a inteligentných riešení. Komunikujeme a pracujeme online, zvykáme si na virtuálnu realitu, ťažkú prácu za nás odmakajú roboty. No a momentálne zažíva obrovský boom umelá inteligencia (AI).

V kontexte tohto všetkého sa ovládanie strojopisu môže zdať ako zbytočnosť, ktorá čoskoro upadne do zabudnutia. Lenže každá minca má dve strany. A tak ako majú rôzne inovácie svoje plusy, majú aj svoje mínusy a obmedzenia. Občas jednoducho ostaneme pri dobrej a osvedčenej klasike – klávesnici a počítači. Že sa vám to nezdá? 

Tu sú 4 dôvody, prečo bude písanie desiatimi aktuálne ešte aj v budúcom desaťročí. 

1. AI si neporadí so všetkým

V súčasnosti už existuje umelecká inteligencia (AI) a algoritmy, ktoré dokážu vygenerovať text. Avšak, AI nemôže vygenerovať text bez ľudského dohľadu. Je potrebné jej napísať zadanie a taktiež text, ktorý vygeneruje, dodatočne skontrolovať a upraviť, prípadne naformátovať. Na toto všetko je stále potrebné použiť klávesnicu.

TIP: Ovládanie počítača pomocou klávesnice je oveľa rýchlejšie ako pomocou myši. Klávesové skratky vám pomôžu napísať a upraviť text naozaj rýchlo. Návod, ako na to aj prehľadný ťahák nájdete v článku Klávesové skratky pre PC: písanie a úprava textu.

2. Zadávanie hlasom je dobré, ale…

Hoci existujú technológie ako napríklad hlasové ovládanie, nie vždy je možné ich použiť. Napríklad v kaviarni alebo na ulici, kde je veľa ruchu a hluku. V takomto prostredí môže byť obtiažne počuť hlasové príkazy. Navyše, technológia často prekladá hovorené slová nesprávne, čo vedie k chybám v texte. Ďalšou nevýhodou je, že niektoré veci sa zadať hlasom jednoducho nedajú, ako napríklad niektoré mená a faktické údaje.

Vedeli ste, že približne polovica klávesov na klávesnici slúži na zápis písmen, číslic alebo znakov? Tie zvyšné slúžia na vykonanie určitej činnosti a ďalšie možnosti poskytuje stlačenie viacerých takýchto klávesov simultánne.

3. Stará dobrá klasika

Veľa sa toho vymyslí, ale nie všetko sa aj v praxi osvedčí. Počítače a notebooky, ku ktorým neodmysliteľne patrí klávesnica a myš, tak jednoducho niečo nenahradí. Hoci je v súčasnosti trendom mať rôzne IT zariadenia kompaktné, čo najmenších rozmerov a čo najľahšie, na druhej strany sínusoidy je praktické používanie.

Napríklad pri smartfónoch boli testované mnohé formátované klávesové skratky. Probmom bolo, ako dostať každý kláves na takú malú plochu. Jednou veľmi populárnou metódou bola tzv. „mäkká klávesnica„, ktorá je vybavená vizuálnym displejom so vstavanou technológiou dotykovej obrazovky. Text sa zadáva klepnutím na klávesy pomocou dotykového pera alebo prsta. Mäkká klávesnica zmizne, keď sa nepoužíva. Lenže kto z nás si vie predstaviť takto pracovať niekoľko hodín denne?

Klávesnice sú súčasťou histórie počítača už od jeho počiatku. Svoj tvar však klávesnica dostala až o čosi neskôr. V roku 1868 patentoval Christopher L. Sholes prvý praktický moderný písací stroj a po sérii technologického vývoja sa písací stroj postupne vyvinul do počítačovej klávesnice, akú poznáme dnes.

4. Strojopis nie je len o písaní

Vedieť písať všetkými desiatimi na klávesnici je skvelá zručnosť, ale tam to nekončí. Pri tomto pojme hovoríme o celkovom ovládaní klávesnice – poznať aspoň tie najvyužívanejšie klávesové skratky, špeciálne znaky či rôzne funkcie jednotlivých kláves. Ak toto máte v malíčku, ušetríte kopec času a energie. Áno, určite aj nervov.

Chceli by ste sa naučiť správne ovládať klávesnicu?

Vyskúšajte bezplatne kurz Písanie Hravo. Naučíme vás správny prstoklad a správne ovládanie kláves – a to len tým, že budete hrať jednoduché hry a zabávať sa. 

Mohlo by vás zaujímať

Ako napísať paragraf, hashtag alebo euro?

Ako napísať paragraf, hashtag alebo euro?

Tiež už ste sa ocitli v situácii, keď ste chceli napísať paragraf § hastag # euro € a podobné znaky, ale nevedeli ste, ako na to? A tak ste ho nakoniec odniekiaľ skopírovali? Aby ste už viackrát nestrácali čas zbytočným hľadaním, spísali sme pre vás taký malý ťahák na...

Cviky k počítaču #4: cviky na ruky a nohy

Cviky k počítaču #4: cviky na ruky a nohy

Dlhodobé sedenie pri počítači nie je pre naše telo zdravé. Či už teda pri počítači pracujete viac alebo menej, mali by ste myslieť predovšetkým na svoje zdravie. Čas od času je dobré sa prejsť po kancelárii. Dôvodov môže byť veľa. Choďte si niečo okopírovať, uvariť si...