Ako sa píše hviezdička * ? Článok s precvičením!

od | 29. 06. 2021

Znak hviezdička alebo aj asterisk je na klávesnici obľúbený vtedy, ak niekomu cez chat posielate pusu alebo pokiaľ v texte chcete dodať nejaké informácie pod čiaru. Hviezdička sa dá napísať veľmi jednoducho, ak máte numerickú klávesnicu, kde je pre ňu vyhradené tlačidlo. Ale čo robiť, pokiaľ ju nemáte?

Klávesové skratky pre znak hviezdička

Hviezdičku môžete napísať, keď stlačíte naraz klávesy Ctrl, ľavý Alt a mínus (CTRL + Alt + -)

Znak hviezdička pomocou ľavého altu
Ako napísať hviezdičku pomocou ľavého Altu

Alebo pomocou pravého Altu a mínus (AltGr + – )

Hviezdička pomocou pravého altu
Ako napísať hviezdičku pomocou pravého Altu

Vyskúšajte si to:

HviezdičkaĽavý AltPravý Alt
*Ctrl + Alt + –Alt Gr + –
Ako napísať hviezdičku na klávesnici

Hviezdička pomocou ASCII kódov

Rovnako ako ostatné znaky, aj pre hviezdičku nájdete jej ASCII kód, takže ju môžete napísať pomocou ľavého Altu a numerickej klávesnice kódom 42.

Pokiaľ máte numerickú klávesnicu, skúste si, či vám to funguje:

Ako napísať hviezdičku na macOS

Zišla by sa vám hviezdička na macu? Samozrejme, prezradíme vám aj to a postup si rovno môžete vyskúšať.

HviezdičkamacOS
*Option + 8
Ako napísať hviezdičku na macu

Písanie na klávesnici

Urobiť z klávesnice svojho najlepšieho kamaráta nie je ťažké, ale tak ako pri všetkých dobrých priateľstvách, aj tomuto musíte venovať čas. Samotné skratky sa naučíte hravo, potom prichádzajú na rad precvičovania, kým sa vám nezautomatizujú. Pokiaľ vás láka naučiť sa používať klávesnicu ako profesionál, vedieť zapojiť všetky prsty a naučiť sa bežné znaky, kurz Písania Hravo je tu pre vás.

Kedy sa používa znak hviezdička

Hviezdička bola prvýkrát použitá už v textoch starých Grékov, ktorí malými pomlčkami, krížikmi a hviezdičkami označovali miesta v texte, kde chceli pridať svoj komentár či opravu. Dodnes je používaná pri poznámkach pod čiarou či pri anotáciách. Ďalej sa s ňou v texte môžete stretnúť napríklad tam, kde sa udáva dátum narodenia, napr. Karel Čapek (1890), alebo pri násobení, pokiaľ sa rozhodnete nepoužiť špeciálny znak pre krát, tj. 5*8=40.

S hviezdičkou sa môžete stretnúť, pokiaľ autor použil neslušné slovo, ale zároveň nechcel alebo nebolo vhodné, aby celé slovo bolo výslovne uvedené (napríklad obľúbené anglické F*ck).

Nemenej obľúbená je hviezdička na klávesnici v programovaní, kde môže znamenať niekoľko rôznych vecí, v závislosti od toho, v akom jazyku programujete.

V priebehu storočí sa vzhľadovo trochu zmenila. Najprv sa jednalo o krížik so štyrmi bodkami, postupne sa tieto bodky spojili a vznikol znak hviezdička s ôsmimi cípmi. Dnes je najbežnejšia päť alebo šesťcípa, v závislosti od použitého fontu a štýlu.

Prečítajte si aj ďalší užitočný článok:

Mohlo by vás zaujímať

Ako napísať zátvorky? Článok s precvičením!

Ako napísať zátvorky? Článok s precvičením!

Nie sú zátvorky ako zátvorky. Môžete si vybrať okrúhle, hranaté, zložené, špicaté, rovné, lomené zátvorky… Možností je naozaj neúrekom. Našťastie, nie všetky zátvorky sa bežne používajú. 🙂 Poďme sa pozrieť na tie, ktoré sa vám určite zídu. Okrúhle zátvorky...

Ako sa píše ampersand & ? Článok s precvičením!

Ako sa píše ampersand & ? Článok s precvičením!

Ampersand je úsmevné slovo reprezentujúce spojku "a" alebo "et" (latinské a). V slovenčine sa mu častokrát hovorilo obchodné A. Prečo a ako ho napísať, vám prezradíme v tomto článku. Ampersand znak na PC V prvom rade si treba dať pozor na to, akú máte klávesnicu, a to...