Ako sa píše krát? Článok s precvičením!

od | 03. 08. 2021

Krát vieme vo väčšine prípadov obísť a používame namiesto neho buď hviezdičku alebo dokonca písmeno x. Ale ako sa krát píše správne? A prečo je to v matematických zápisoch dôležité?

Ako napísať znak krát na PC?

Krát môžete napísať pomocou pravého altu AltGr alebo ľavého Altu a Ctrl a klávesy pre zátvorku.

KrátĽavý AltPravý Alt
×Ctrl + Alt + )AltGr + )
Skratky pre napísanie krát pomocou Altu
Ako napísať krát na klávesnici - Ctrl + Alt + )
Ako napísať krát na klávesnici – Ctrl + Alt + )
Ako napísať krát na klávesnici – AltGr + )

Vyskúšajte si to tu:

Ako napísať krát na Mac?

V prípade, ak by nefungoval rovnaký postup, aký bol spomenutý pri PC, druhou možnosťou je použiť Option + 00D7.

Vyskúšajte, či vám to funguje:

Prečo vedieť správne písať na klávesnici?

Prečo namiesto znaku pre násobenie nepísať ani x ani bodku, určite viete. V matematických zápisoch má každý z tých znakov iný význam, pričom x častokrát vystupuje ako premenná a desatinné bodky sa používajú napríklad v anglicky hovoriacich krajinách namiesto desatinných čiarok. Načo riskovať, že kvôli zle napísanému znaku vznikne nedorozumenie.

A keď už budete vedieť správne napísať menej známe znaky, nestálo by za to ovládať celú klávesnicu? Viete si predstaviť, koľko času by ste ušetrili, keby ste nemuseli premýšľať, kde je aké písmenko a nemuseli opravovať preklepy? Nehovoriac o mnohých ďalších benefitoch. Pokiaľ o tom premýšľate, vyskúšajte kurz Písania Hravo. Prvých 9 klávesov máte zadarmo a potom sa môžete ďalej rozhodnúť.

Zaujímavosti zo sveta násobenia

  • Prvá zmienka použitia × pre násobenie je zo 17. storočia.
  • V japonských školách sa učia násobiť pomocou grafickej metódy, ktorá násobenie výrazne urýchľuje. Neexistuje žiadne dieťa, ktorému by to s japonskou metódou nešlo.
  • Tabuľky pre násobenie sa používali už pred 4000 rokmi v Babylone. Ich základom ale bolo číslo 60.
  • Násobenie so základom 10 pochádza pravdepodobne z Číny a čínske tabuľky pre násobenie sú z roku 305 pred Kristom.
  • Násobenie bolo výrazne uľahčené zavedením arabských číslic, ktoré používame dodnes. Predtým sa v Európe používali rímske číslice, ktoré boli jednoduché na sčítanie, ale komplikované pri násobení.
  • Najmladší človek, ktorý vedel počítať násobilku, mal iba 2 roky! V tom čase vedel násobilku 2, 3 a 5.

Mohlo by vás zaujímať

Klávesy: Home, End, Insert, Delete a šípky

Klávesy: Home, End, Insert, Delete a šípky

Používate na klávesnici navigačné klávesy ako je Home, End, Insert a Delete? Alebo ich na klávesnici jednoducho máte a chcete zistiť, na čo vlastne sú dobré? Všetky tieto klávesy sa nazývajú navigačné, pretože vám umožňujú pohybovať sa po obrazovke bez toho, aby ste...

Klávesy: CapsLock, Tab a BackSpace

Klávesy: CapsLock, Tab a BackSpace

Používate klávesy CapsLock, Tab a Backspace a chcete zistiť, ako by sa mali správne ovládať a aké rôzne funkcie ponúkajú? Prinášame vám stručný prehľad. CapsLock CapsLock je kláves, ktorý sa nachádza nad ľavým Shiftom. Na jeho stlačenie sa používa ľavý malíček....

Prstoklad na klávesnici: prežitok alebo nutnosť?

Prstoklad na klávesnici: prežitok alebo nutnosť?

V dnešnej dobe sa už ťažko zaobídeme bez používania počítača, internetu a ďalších moderných technológií. Aby nám život uľahčovali, a nie strpčovali, je dobré vedieť ich správne používať. A častokrát je to jednoduchšie, než by sa mohlo zdať. Napríklad taká počítačová...