Ako sa píše znak delenia ÷ ? Článok s precvičením!

od | 03. 08. 2021

Rovnako ako pri znaku krát, aj tu existuje spôsob, ako sa symbolu pre delenie vyhnúť. Je možné použiť lomku a je to. Ale čo keď naozaj potrebujete použiť znak delenia? Kde sa na klávesnici hľadá?

Znak delenia na PC

Rovnako ako pri ostatných znakoch, si aj tentokrát pomôžeme ľavým a pravým Altom. V prípade použitia ľavého Altu je potrebné stlačiť ešte Ctrl a potom ú. Pri použití AltGr stačí stlačiť ú rovno.

DelenieĽavý AltPravý Alt
÷Ctrl + Alt + úAltGr + ú
Skratky na písanie deleno na PC
Na napísanie delenia je potrebné použiť Ctrl + Alt + ú
Na napísanie deleno je potrebné použiť Ctrl + Alt + ú
Na napísanie delenia je potrebné použiť AltGr + ú
Na napísanie delenia je potrebné použiť AltGr + ú

Vyskúšajte si, či vám to funguje:

Znak delenia na Mac

Na počítačoch Mac máte dve možnosti. Jednoou je Option+/, ktorá sa podobá písaniu na PC. Druhou možnosťou je použitie kódu a pri držaní klávesy Option 00F7.

Skúste si to:

Prečo sa naučiť písať všetkými desiatimi?

Rovnako ako namiesto delenia môžete použiť lomku, namiesto písania všetkými desiatimi môžete písať iba dvomi. Dá sa to a mnoho ľudí tak funguje. Ale existuje aj druhá možnosť. Keď sa prsty rozbehnú po klávesnici zdanlivo samé od seba a prevádzajú na obrazovku vaše myšlienky bez toho, aby ste museli premýšľať o tom, ako sa čo píše. Hľadanie jednotlivých klávesov sa zmení v symfóniu klikania, keď prsty radostne behajú presne tam, kde ich potrebujete mať. Ako dobre zohraný tím.

Písanie všetkými desiatimi výrazne zefektívni čas, ktorý denne trávite s klávesnicou. Naučiť sa to dokážete za 10 hodín, čo je necelý mesiac pri trénovaní iba pol hodiny denne. Vyskúšajte to. Nezáväzne. Zadarmo je pre vás sprístupnených prvých 9 klávesov.

Zaujímavosti zo sveta delenia

  • Číslo je deliteľné 3, pokiaľ súčet jeho cifier je deliteľný 3. Tj. číslo 822 je deliteľné 3, pretože 8 + 2 + 2 = 12 a 12 je deliteľné 3.
  • To isté platí pre 9. Na prvý pohľad vidíte, či je číslo deliteľné 9, pokiaľ je súčet jeho cifier deliteľný 9.
  • Číslo je deliteľné 2, ak je posledná číslica deliteľná 2. Číslo je deliteľné 4, ak sú posledné dve číslice deliteľné 4. A číslica je deliteľná 8, ak je posledné trojčíslie deliteľné 8. Viete, prečo to tak je?

Mohlo by vás zaujímať

Klávesy: Home, End, Insert, Delete a šípky

Klávesy: Home, End, Insert, Delete a šípky

Používate na klávesnici navigačné klávesy ako je Home, End, Insert a Delete? Alebo ich na klávesnici jednoducho máte a chcete zistiť, na čo vlastne sú dobré? Všetky tieto klávesy sa nazývajú navigačné, pretože vám umožňujú pohybovať sa po obrazovke bez toho, aby ste...

Novomesačné predsavzatie

Novomesačné predsavzatie

Začína september. Tri štvrtiny roka už máme za sebou a pritom sa zdá, ako keby začal iba včera. Pamätáte si ešte na svoje predsavzatia? Ako ste na tom? Darí sa vám ich plniť alebo spolu s tými minuloročnými čakajú na ďalší január? Novoročné predsavzatia sú ťažké....

Ako napísať vlnovku? Článok s precvičením!

Ako napísať vlnovku? Článok s precvičením!

Medzi zvláštnymi znakmi má svoje miesto aj vlnovka. Ide o znak, ktorý využijete v matematike, informatike a občas aj v bežnom texte či pri písaní v niektorom cudzom jazyku (ako napríklad v španielčine). Vlnovka ako samostatný znak Vlnovku je možné využiť v bežnom...