Cviky k počítaču #1: cviky na krčnú chrbticu

od | 02. 08. 2018

Kancelárska práca a dlhodobé sedenie pri počítači idú spolu ruka v ruke. A to pre telo neveští nič dobré. Zabudnite na nekonečné výhovorky týkajúce sa toho, prečo si práve dnes nemôžete dať do tela a zacvičte si rovno v kancelárii!

Spísali sme pre vás niekoľko tipov na jednoduché cviky na krčnú chrbticu, ktoré zvládnete v priebehu niekoľkých minút. A to priamo pri počítači. Tak ideme na to!

Čo urobiť pred tým, než začnete cvičiť

Ešte pred tým, než začnete v kancelárii cvičiť, je dôležité sa naučiť, ako správne sedieť na stoličke. Môže sa to zdať ako banalita, ale väčšina z nás sedí pri počítači zle. A to je nezdravé predovšetkým pre náš chrbát.

Nastavte si stoličku

Správna výška stoličky je pre správny sed veľmi dôležitá. Jej ideálnu výšku spoznáte podľa toho, že budete mať bedrá o kúsok vyššie ako vaše kolená. Skvelou pomôckou, podľa ktorej ľahko spoznáte, že sedíte správne, môže byť fľaša alebo termoska. Guľatý predmet stačí položiť na stehná. Pokiaľ sedíte správne, mala by sa fľaša začať zvoľna kotúľať ku kolenám.

Porovnajte si monitor

Pri zdravom sede je veľmi dôležité, aby ste mali nastavený monitor v správnej výške. Pokiaľ si sadnete vzpriamene, mali by vaše oči smerovať do hornej tretiny monitora. Je to jednoduché, že?

Pokiaľ pracujete na notebooku, je nastavenie jeho výšky zložitejšie. Ale nezúfajte! Môžete si ho podložiť napríklad knižkami – fantázii sa medze nekladú. V dnešnej dobe existujú aj nastaviteľné podložky alebo stoly, vďaka ktorým ľahko dosiahnete požadovanú výšku.

A nezabudnite si zaobstarať aj externú klávesnicu a myš. Obidve tieto vychytávky vám uľahčia prácu a navyše bude sedenie pri počítači pre vaše telo zdravšie.

Ako na cviky, ktoré zvládnete aj pri počítači?

Pretiahnite sa

A teraz už hurá na cviky! Čas od času je dôležité sa pretiahnuť a to neplatí len pre vaše prsty, ktoré precvičujete pri písaní všetkými desiatimi s Písaním hravo. Je dobré pravidelne strečovať aj krčnú chrbticu, ruky, nohy a šijové svaly. A práve na posledné spomenuté sa zameriame v tejto časti seriálu. Tak poďme na to!

Ako uvoľniť šijové svaly?

Jak na cviky, které zvládnete i u počítače?

Aby ste nasledujúce cviky na krčnú chrbticu vykonávali správne, je dôležité, aby ste sedeli vzpriamene. Potom ukloňte hlavu do strany a po hrudníku ju prekotúľajte na druhú stranu. Predstavte si, že vaša hlava je ťažká.

Tento cvik robte naozaj pomalým tempom, aby ste si nesprávnym pohybom neublížili. Počas cvičenia majte paže vyvesené pozdĺž tela alebo sa chyťte za okraje stoličky. V takej polohe sa šijové svaly pretiahnu viac.

V prípade, ak vás svaly v určitej polohe ťahajú, je dobré v nej hlavu zastaviť a polohu poriadne predýchať.

Cviky, které zvládnete i u počítače.

Druhý cvik, pomocou ktorého šijové svaly ľahko uvoľníte, sa volá zásuvka. Aby ste tento cvik vykonali správne, je rovnako ako pri prvom cviku nutné, aby ste sedeli vzpriamene. Keď budete sedieť správne, pozerajte sa pred seba a zasuňte bradu ku krku. Pocitovo sa vytiahnite za vrškom hlavy, ako keby vašu hlavu niekto držal za špagát – ako bábku. Je dôležité, aby ste nevystrkovali hlavu dopredu a naopak sa snažili vyrovnať prehnutie krku.

Zaujíma vás, ako pri počítači jednoducho pretiahnuť ďalšie časti tela, ako sú ruky, nohy alebo chrbtica? Čítajte náš seriál, ktorý sme pripravili v spolupráci s fyzioterapeutkou Eliškou Mirskou z Jak sedět. Dozviete sa množstvo tipov na jednoduché cviky, ktoré zvládnete za pár minút priamo v kancelárii.

Mohlo by vás zaujímať

Ako efektívne pracovať? Skúste pomodoro!

Ako efektívne pracovať? Skúste pomodoro!

Techník na zefektívnenie práce je neúrekom. Efektivita je zaklínacím slovom dnešnej doby. Možno preto, že okolo nás je tak veľa rušivých vplyvov, ktoré nás rozptyľujú. Ako s tým skoncovať? Vyskúšajte techniku pomodoro. Zaslúžite si prestávky Zdá sa vám, že by som mala...

„Výučbu písania na klávesnici by som zaviedla už na základných školách“, hovorí Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, vedúca fyzioterapeutka z FYZIOklinika.cz

„Výučbu písania na klávesnici by som zaviedla už na základných školách“, hovorí Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, vedúca fyzioterapeutka z FYZIOklinika.cz

Ľudia pracujúci na počítačoch tvoria polovicu klientely fyzioterapeutov. Prichádzajú s bolesťami chrbta, migrénami, mravčením v rukách alebo opuchmi nôh. Problém však začína zlým sedením, v ktorom zostávajú niekoľko hodín denne. Pri písaní na klávesnici a pozeraní do...