Ako sa píše ampersand & ? Článok s precvičením!

od | 04. 08. 2021

Ampersand je úsmevné slovo reprezentujúce spojku „a“ alebo „et“ (latinské a). V slovenčine sa mu častokrát hovorilo obchodné A. Prečo a ako ho napísať, vám prezradíme v tomto článku.

Ampersand znak na PC

V prvom rade si treba dať pozor na to, akú máte klávesnicu, a to aj slovenskú. Pokiaľ máte klávesnicu QWERTZ (to poznáte podľa toho, či na hornom rade píšete Z), tak sa & píše buď pomocou ľavého altu + Ctrl + C alebo pomocou pravého AltGr + C.

AmpersandĽavý altPravý alt
&Ctrl + Alt + CAltGr + C
Ako sa píše ampersand na QWERTZ
Ampersand napíšete pomocí ctrl + alt + C
Ampersand napíšete pomocou Ctrl + Alt + C
Ampersand napíšete pomocí altGr + C
Alebo ho napíšete pomocou altGr + C

Ak máte českú klávesnicu QWERTY (na hornom riadku vedľa T píšete Y), znak & sa píše pomocou ľavého altu + Ctrl + 7/ý alebo pravý AltGr + 7/ý

AmpersandĽavý AltPravý Alt
&Ctrl + Alt + 7/ýAltGr + 7/ý
Ako sa píše ampersand na QWERTY
Ampersand pomocou Ctrl + Alt + 7/ý
Ampersand pomocí Alt a klávesy 7/ý
Ampersand pomocou AltGr a klávesy 7/ý

Tu môžete zistiť, akú máte klávesnicu a rovno si aj skúste, ako sa vám bude tento pekný znak písať:

Samozrejme aj & je možné napísať pomocou ASCII kódov a koniec koncov, pre niektorých to môže byť jednoduchšie. Stačí podržať ľavý alt a na numerickej klávesnici vyťukať kód 38, potom Alt pustiť. Tento spôsob ale nebude fungovať bez numerickej klávesnice.

Ampersand na Mac

Na počítačoch Mac je situácia o dosť jednoduchšia. Stlačíte kláves Option + 7 a máte to.

Vyskúšajte:

Naučte sa aj všetky ostatné znaky s Písanie Hravo

Teraz už viete napísať &. Ale viete, ktorý znak sa používa ešte častejšie? A, g, w, f… Vlastne, asi ktorékoľvek písmenko. Možno s výnimkou Q. Písať normálne písmenká tými správnymi prstami je zručnosť, ktorá vás posunie výrazne ďalej, než iba vedieť napísať &. Písanie všetkými desiatimi dokáže výrazne zefektívniť čas, ktorý nad klávesnicou trávite.

Viete si predstaviť, aké to je, keď vaše prsty píšu rovnako rýchlo ako plynú vaše myšlienky?

Poďte si to vyskúšať. Prvých 9 klávesov máte zadarmo.

Kde sa vzal, tu sa vzal, Ampersand

Váhali ste, kde sa tu & vzalo a prečo sa volá tak smiešne? Pôvodne sa jednalo o latinské „et“, ktoré keď sa písalo písacím, previazaným spôsobom, tak postupom času začalo meniť tvar. To sa často používaným spojením stáva.

ako sa písacím písalo "et"
Ako sa písaným písmom písalo „et“. Copyrighted free use, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=808113

Čo sa týka jeho anglického názvu „ampersand“, ten vznikol najpravdepodobnejšie v anglických školách v 19. storočí. V tej dobe & patril do anglickej abecedy medzi posledné znaky. Pri vymenúvaní sa hovorilo „and per sa and“, čím sa chcelo povedať, že tento znak sám o sebe znamená and, aby bolo zrejmé o čo ide. A iste si viete predstaviť študentov, ktorí to pri častom opakovaní skomolili.

Na Slovensku sa tento znak s obľubou používal v názvoch obchodných spoločností, preto sa mu dlhú dobu hovorilo „obchodné A“.

Mohlo by vás zaujímať

Ako napísať úvodzovky? Zistite to a precvičte!

Ako napísať úvodzovky? Zistite to a precvičte!

Na niektoré jednoduché otázky existujú iba zložité odpovede. Bohužiaľ, otázka ako napísať úvodzovky, k nim patrí. Zároveň ide o znaky, ktoré len málokto používa denne. S naším článkom však ich písanie zvládnete a precvičíte. Aby...

Ideálny Štedrý deň podľa Písania Hravo

Ideálny Štedrý deň podľa Písania Hravo

Blíži sa 3. adventná nedeľa a s ňou aj Štedrý deň, ktorý snáď každý z nás trávi sledovaním rozprávok, pojedaním vianočného pečiva, zdobením stromčeka, vyprážaním kapra a balením darčekov na poslednú chvíľu. Poďme sa spoločne zasnívať, ako by vyzeral ideálny vianočný...