Osvedčené tipy, ako využívať Písanie Hravo na hodinách

od | 12. 03. 2018

Uvažujete nad tým, že by ste v škole začali písať s Písanie Hravo, ale neviete, ako na to? Alebo už Písanie Hravo využívate, ale hľadáte správne spôsoby, ako aplikáciu efektívne využívať na hodinách a motivovať žiakov? V tomto článku vám prezradíme osvedčené tipy, ako využívať Písanie Hravo na hodinách.

Prekonávanie prekážok

Na začiatku je dobré žiakom vysvetliť, aké úlohy budú musieť splniť. Snažte sa s nimi dohodnúť. Môžete napríklad kombinovať tréning písania v škole a doma. Aby bolo učenie s Písaním Hravo efektívne, snažte sa s nimi splniť jednu úroveň týždenne. V prípade, že žiaci nestihnú prejsť všetky kolá počas výučby, zadajte im zvyšné kolá ako domácu úlohu. Žiaci sa tak budú snažiť písať všetkými desiatimi v škole čo najlepšie a bude ich to motivovať.

Aj napriek tomu, že niektorí žiaci stihnú splniť úroveň v Písaní Hravo v škole, nemali by na tréning zabúdať ani doma. A to preto, aby sa im naučené klávesy vryli do pamäte. Písať všetkými desiatimi by mali aspoň 10 minút denne, a to napríklad vo chvíľach voľna. Trénovať celý deň aj tak nemá zmysel. Svalová pamäť potrebuje čas, aby si novo naučené veci zapamätala.

Na čo sa na hodinách s Písanie Hravo sústrediť?

Pozornosť žiakov po niekoľkých minútach výučby väčšinou upadá. Medzi osvedčené tipy patrí zmena aktivít: namiesto písania sa chvíľu sústrediť aj na držanie tela alebo s nimi opäť prejsť správny prstoklad.

Správne sedenie

Pokiaľ pracujeme na počítači dlhšiu dobu, máme problém vydržať sedieť rovno. Namiesto toho sa k notebooku skláňame (alebo pri ňom ležíme), a to pre našu chrbticu nie je vôbec dobré. Rovnaký problém častokrát vidíme aj u žiakov alebo študentov. Učitelia by preto pri výučbe mali dohliadnuť na to, aby žiaci sedeli rovno. Ich chrbtica sa ešte vyvíja, takže u nich je správny posed mimoriadne dôležitý.

Správny prstoklad

Priznajte sa – kto z vás pozerá pri písaní na počítači na klávesnicu? Občas to urobí každý z nás, však? Pre naše oči to ale nie je dobré, pretože sa neustálym pobehovaním pohľadu z klávesnice na obrazovku počítača (a zase späť) zbytočne zaťažujú. Snažte sa sústrediť na to, aby sa žiaci naučili písať všetkými desiatimi bez kontrolovania toho, ktoré klávesy stláčajú. Nezabudnite dohliadnuť aj na to, aby sa naučili správny prstoklad. Pokiaľ sa ho naučia zle, budú sa preučovať veľmi ťažko.

Bez teórie to nepôjde

Trénovanie je síce dôležité, ale bez teoretických znalostí to nepôjde. Máte preto dve možnosti. Teóriu môžete žiakom vysvetliť na hodinách alebo si ju môžu prečítať sami – a to napríklad za domácu úlohu. Pred každou začatou úrovňou sa však presvedčte, či sa na hodinu skutočne pripravili.

Motivujte, motivujte, motivujte

Čas od času nezabudnite žiakov motivovať a pripomeňte im, na čo je písanie všetkými desiatimi dobré. Môžete ich tiež motivovať certifikátom, ktorý získajú za absolvovaný kurz. Certifikát im môže pomôcť napríklad pri získaní zamestnania.

Nezabudnite, že každého poteší pochvala. Skúste žiakov za ich usilovné trénovanie pochváliť a uvidíte sami, ako ich to nakopne. Správna motivácia je potrebná.

Pokiaľ máte cieľavedomých žiakov, môžete pre nich vytvoriť súťaž v písaní všetkými desiatimi. Trom najšikovnejším žiakom alebo tým, ktorí urobia najväčšie pokroky, môžete pripraviť malé ceny. Žiaci sa tak môžu vzájomne motivovať. Dajte však pozor na to, čo budete pri výučbe hodnotiť.

Pokiaľ žiaci nechcú s ostatnými spolužiakmi súťažiť alebo sa s nimi porovnávať, je možné akékoľvek porovnávanie v administrácii zakázať. Ide o takzvaný montessori prístup, ktorý si kladie za cieľ pristupovať k žiakom bez akéhokoľvek nátlaku a trestov. Naopak, snaží sa posilniť zdravé sebavedomie dieťaťa a podporiť ho v aktivitách.

Prišli Vám naše osvedčené tipy, ako využívať Písanie Hravo na hodinách užitočné? Prečítajte si o ďalších výhodách, tipoch a trikoch aj na webe Chytré školy.

Mohlo by vás zaujímať

Klávesy: Ctrl a Alt

Klávesy: Ctrl a Alt

Ovládacie klávesy Ctrl a Alt dokážu neuveriteľne zjednodušiť život. Poďte sa pozrieť na to, aký je správny prstoklad a čo všetko tieto klávesy vedia. Ctrl alebo Control Ctrl patrí medzi ovládacie klávesy. Znamená to, že sám o sebe len veľmi zriedka vykoná nejakú...