Ako sa naučiť rýchlo písať na klávesnici

od | 17. 04. 2018

Vedieť písať rýchlo písať na klávesnici, teda písať všetkými desiatimi, má množstvo výhod. Napríklad to, že v písaní na počítači budete rýchlejší a tým pádom aj produktívnejší. Okrem toho navyše prekrvíte všetky svoje prsty a znížite množstvo preklepov. Budete skrátka písať ako profesionál. A pokiaľ vás ani tieto dôvody nepresvedčili, prečítajte si tento článok, v ktorom sme vám spísali 10 dôvodov, prečo sa to naučiť.

Tak čo hovoríte? Budete sa učiť s nami? Poďte si prečítať, ako sa naučiť rýchlo písať na klávesnici a zároveň aj rovnako zručne, ako to vedel napríklad Mozart s notami.

Motivácia

Správna motivácia je najdôležitejšia. A pokiaľ stále váhate nad tým, či to práve vy zvládnete, uvedomte si, koľko ľudí už to vie. Učiť sa písať všetkými desiatimi s Písaním Hravo nie je vôbec zložité a učenie ide naozaj samé. No povedzte, kde ste sa naposledy učili pomocou hier?

Po absolvovaní celého kurzu navyše dostanete certifikát o jeho absolvovaní, ktorý si môžete priložiť napríklad k životopisu. Práve ten vám nakoniec môže pomôcť v získaní vášho vysnívaného zamestnania. A to stojí za to, nemyslíte?

Bez práce nie sú koláče

Ak špekulujete, ako sa naučiť rýchlo písať na klávesnici, vedzte, že behom niekoľkých minút sa to nenaučíte. Ale správnym tréningom sa budete zlepšovať míľovými krokmi. Príde vám nereálne, aby ste zvládli napríklad 400 úderov za minútu ako niektorí členovia tímu Písanie Hravo? Nemajte obavy, aj oni so strojopisom kedysi len začínali. A keď to zmákli oni, zvládnete to aj vy!

Učte sa zábavne

Učiť sa z kníh väčšinou človeka veľmi dlho nebaví. Nájdite si preto aplikáciu, s ktorou vás písanie bude baviť. Veľkou výhodou v dnešnej dobe je to, že učiť sa písať všetkými desiatimi už nemusí byť žiadna nuda. Písanie Hravo je totiž zložené z jednotlivých úrovní a vašou úlohou je formou rôznych hier plniť úlohy tak, aby ste v nich boli čo najlepší. Učiť sa písať všetkými desiatimi je sranda!

Vo dvojici sa to ťahá lepšie

Pustite sa do písania všetkými desiatimi spoločne. Nahovorte kamarátov, rodičov, kolegov alebo spolužiakov, aby sa učili s vami. Môžete sa potom navzájom motivovať k lepším výsledkom.

Na prstoklade záleží

Ustálené rozloženie prstov na klávesnici je najdôležitejšie, preto by ste ho pri učení nemali neustále meniť. A to aj kvôli tomu, aby sa vám rozloženie prstov zautomatizovalo a nemuseli ste sa stále pozerať na klávesnicu. Ak už máte nejaký prstoklad zafixovaný tak, že ním píšete automaticky, nemá zmysel, aby ste sa ho zrazu preučovali.

V prípade, že s písaním všetkými desiatimi ešte len začínate, naučte sa ho správne. Na začiatku vám bude možno robiť problémy rozloženie prstov na klávesnici udržať, ale čoskoro sa to naučíte.

Nepozerajte na klávesnicu

Spájajte si písmeno na klávesnici s polohou prsta, nie s tým, aby ste sa vizuálne učili, kde písmeno leží – to je oveľa pomalšie. Písanie všetkými desiatimi funguje na podobnom princípe ako učenie sa jazykov – všetko sa postupne zautomatizuje. Mozog prestane vnímať jednotlivé písmená a “začne písať” celé slová.

Desať minút denne stačí

Pamätajte, že žiadny úspech nepríde zo dňa na deň. Svalová pamäť, ktorú využívate pri tomto type učenia, potrebuje čas, aby sa v nej nové veci usadili a zautomatizovali. Ale veľkou výhodou je, že stačí 10 minút denne! Môžete trénovať vo chvíľach voľna, a to napríklad po dvoch minútach. Tak vám učenie pôjde ľahšie.

Kurz Písanie Hravo

Všetky spomínané rady aplikujte v kurze Písanie Hravo. Prstoklad sa budete učiť zábavnou formou, ktorá vám pomôže v udržaní motivácie. Hrať a sledovať váš pokrok môžete spoločne s kamarátmi, okrem toho môžete spoločne aj súťažiť. A síce je pravda, že bez práce nie sú koláče, ale v Písaní Hravo sa staráme o to, aby ste si aj tú prácu užili.

Mohlo by vás zaujímať

Ako napísať stupeň ° ? Článok s precvičením

Ako napísať stupeň ° ? Článok s precvičením

Znak stupeň patrí medzi tie, ktoré nepoužívame dosť často na to, aby sme si ľahko zapamätali, kde sa nachádza, ale zároveň je predsa len potrebný. Takže kde stupeň nájdeme a ako dosiahnuť, aby sme ho už pri písaní nemuseli hľadať? Ako na stupeň na klávesnici PC Stupeň...