Ako sa píše zvislá čiara? Článok s precvičením

od | 03. 08. 2021

Zvislá rovná čiara nepatrí medzi najbežnejšie znaky, ale aj napriek tomu sa občas hodí. Kde ju na klávesnici nájsť, aby ste nemuseli používať obľúbený trik „copy-paste“?

Zvislá čiara na PC

Na niektorých klávesniciach nájdete kláves určený na spätnú lomku a zvislú čiaru hneď vedľa Shiftu a pred Y. Rovná čiara zvislo sa píše pomocou Shiftu a tohto klávesu.

Pokiaľ ju nemáte, nezúfajte. Zvislú čiaru rovnako ako mnoho iných znakov napíšete aj pomocou ľavého alebo pravého altu. Buď pomocou Ctrl + Alt + W alebo pomocou pravého altu AltGr + W.

Zvislá čiaraĽavý altPravý alt
|Ctrl + Alt + WAltGr + W
Ako sa píše zvislá čiara na PC
Zvislá čiara sa píše pomocou Ctrl + Alt + W
Zvislá čiara sa píše pomocou Ctrl + Alt + W
Zvislá čiara sa píše pomocou AltGr + W
Alebo pomocou AltGr + W

Tu si to môžete sami vyskúšať:

Na niektorých klávesniciach môžete napísať zvislú čiaru samostatným klávesom, ktorý sa nachádza vedľa Shiftu. Nie všetci ju však majú.

Zvislá čiara sa na ISO klávesniciach píše pomocou Shiftu a klávesy hneď vedľa
Zvislica sa na ISO klávesniciach píše pomocou Shiftu a klávesy hneď vedľa

Zvislá čiara na Mac

Na počítačoch Mac je to rovnaké ako pri klávesniciach, ktoré majú vedľa Shiftu svoj kláves pre spätnú lomku. Stačí ho stlačiť spolu so Shiftom.

Písanie nielen zvislých čiar

Pokiaľ ste sa pri svojom surfovaní internetom dostali na náš článok, klávesnica asi vo vašom živote hrá určitú rolu. A pravdepodobne dosť zásadnú.

Na to, aby ste sa ju naučili efektívne používať, sa nestačí len naučiť, kde sa nachádzajú znaky, ktoré občas potrebujete. Je dôležité používať ju správne celú. Pokiaľ dokážete naučiť všetkých svojich desať prstov, aby vedeli ovládať svoje klávesy, už nikdy vaše myšlienky nebudú musieť čakať na to, kým ich prsty zvládnu zaznamenať.

Vyskúšajte kurz Písanie Hravo a skúste si, aké to je, keď sú prsty také rýchle ako myšlienky.

P.S.: Kde sa vlastne tá zvislá čiara používa?

Google tento znak používa pre podmienku ALEBO (OR), môžete teda zadať Čechy|Morava. Programovacie jazyky ju používajú v mnohých významoch, okrem iného ako zoznam variantov či pri logickom alebo bitovom súčte.

V obyčajnom texte ju nájdete veľmi zriedka.

Mohlo by vás zaujímať

Klávesy: Ctrl a Alt

Klávesy: Ctrl a Alt

Ovládacie klávesy Ctrl a Alt dokážu neuveriteľne zjednodušiť život. Poďte sa pozrieť na to, aký je správny prstoklad a čo všetko tieto klávesy vedia. Ctrl alebo Control Ctrl patrí medzi ovládacie klávesy. Znamená to, že sám o sebe len veľmi zriedka vykoná nejakú...

Novomesačné predsavzatie

Novomesačné predsavzatie

Začína september. Tri štvrtiny roka už máme za sebou a pritom sa zdá, ako keby začal iba včera. Pamätáte si ešte na svoje predsavzatia? Ako ste na tom? Darí sa vám ich plniť alebo spolu s tými minuloročnými čakajú na ďalší január? Novoročné predsavzatia sú ťažké....