Cviky k počítaču #4: cviky na ruky a nohy

od | 27. 09. 2018

Dlhodobé sedenie pri počítači nie je pre naše telo zdravé. Či už teda pri počítači pracujete viac alebo menej, mali by ste myslieť predovšetkým na svoje zdravie. Čas od času je dobré sa prejsť po kancelárii. Dôvodov môže byť veľa. Choďte si niečo okopírovať, uvariť si kávu, alebo zájdite pre radu ku kolegovi. Ponaťahujte stuhnuté svaly!

Pokiaľ nebudete mať práve dôvod na vstávanie od stola, zacvičte si. Stačí pár cvikov na pretiahnutie krčnej chrbtice alebo hrudnej chrbtice a budete sa hneď cítiť lepšie. A pokiaľ si budete chcieť pretiahnuť celú chrbticu naraz, zacvičte si podľa cvikov, ktoré sme pre vás spísali naposledy. Je dobré si vyskúšať, kedy sa vám cvičí najlepšie a aké cviky vám najviac vyhovujú. Tak bude cvičenie efektívnejšie a vy sa naň začnete tešiť.

Vstávať a cvičiť!

1) Uvoľnite predlaktia

Pri písaní na klávesnici je dobré pravidelne preťahovať svaly na prstoch a aj na predlaktí. A to ako na jeho spodnej, tak aj na vrchnej strane.

Ako pretiahnuť spodnú stranu?

Protáhněte si ruce a nohy.

Natiahnite ruku chrbtom nahor, prepnite lakeť a ohnite zápästie smerom nahor tak, aby vaše prsty smerovali nahor. Druhou rukou si pomôžte dlaň ešte viac ohnúť, aby sa svaly na rukách pretiahli čo možno najviac. Zápästie nechajte v rovnakej pozícii a potom otočte ruku tak, aby prsty smerovali zase dole. Lakťová jamka by mala smerovať nahor. Ruku pretiahnite aspoň na desať sekúnd. Nezabudnite ruky prestriedať.

Důležité je si protáhnout hlavně ruce

Ako pretiahnuť vrchnú stranu?

Natiahnite ruku chrbtom hore, prepnite lakeť a ohnite zápästie smerom dole tak, aby prsty smerovali k zemi. Rovnako ako v prvom cviku skúste pomocou druhej ruky dlaň ešte viac ohnúť. Svaly sa tak pretiahnu viac. Zápästie nechajte v rovnakej pozícii a otočte ruku tak, aby prsty smerovali nahor. Pokiaľ cvik urobíte správne, mala by lakťová jamka smerovať nahor a vy si tak uvidíte do dlane. Cvik nezabudnite urobiť na oboch rukách.

Protáhněte ruce v modlitbě.

2) Pretiahnite ruky v modlitbe

Spojte si ruky pred telom ako pri modlitbe s dlaňami proti sebe. Potom zíďte dlaňami o trochu nižšie. Mali by ste cítiť pretiahnutie svalov predlaktia, prípadne ťah cez dlaň.

 

3) Poďte si pretiahnuť nohy

Protáhnout  a zvednout nohy nahoru.

Narovnajte sa a sadnite si vzpriamene tak, aby ste mali ruky pozdĺž tela. Potom nadvihnite plochu jedného chodidla kúsok nad podlahu. Úplne postačí iba centimeter nad podložkou. Snažte sa, aby ste sedeli rovno a nenakláňajte sa do strany.

4) Precvičte si členky

Procvičte si kotníky.

Zdvíhajte chodidlá striedavo na špičky a na päty a tlačte pritom do podložky. Cvik môžete robiť buď oboma nohami naraz, alebo na striedačku. Vyskúšajte, čo vám viac vyhovuje.

Zaujíma vás, ako ľahko pri počítači pretiahnuť ďalšie časti tela, ako sú ruky, nohy alebo chrbticu? Čítajte náš seriál, ktorý sme pre vás v Písanie Hravo pripravili v spolupráci s fyzioterapeutkou Eliškou Mirskou z Jak sedět. Dozviete sa v ňom množstvo tipov na jednoduché cviky, ktoré zvládnete za pár minút priamo v kancelárii. Takže, ako hovoria králiky z klobúka: „Vstávať a cvičiť!“

Mohlo by vás zaujímať

Ako sa píše libra? Článok s precvičením

Ako sa píše libra? Článok s precvičením

Potrebujete pridať libra znak do svojho textu? Nechce sa vám uvádzať nepekné GBP? V článku nájdete nielen návod, ako na to, ale aj možnosť ihneď si to precvičiť. Zvedavci sa na konci dozvedia, ako sa libra stala librou. Znak libra na PC Pokiaľ máte slovenskú...

O nás – prečo vzniklo Písanie Hravo?

O nás – prečo vzniklo Písanie Hravo?

U nás v Písanie Hravo veríme dvom veciam: Písanie všetkými desiatimi má obrovský prínos a stojí za to ho ovládať. Výučba písania všetkými desiatimi má byť jednoduchá, zábavná a dostupná. 1) Písanie všetkými desiatimi má pre moderného človeka obrovský prínos Poznáte...