Cviky k počítaču #3: cviky na chrbticu

od | 30. 08. 2018

Väčšina z nás vykonáva svoju prácu v kancelárii – pri počítači. A práve to je pre naše telo nezdravé. Pripravili sme pre vás ďalší diel zo seriálu o cvikoch, ktoré zvládnete ľahko a rýchlo bez toho, aby ste museli odísť od počítača.

V prvej časti sme sa zamerali na krčnú chrbticu a poradili vám, čo urobiť ešte pred tým, ako začnete cvičiť. V druhom dieli sme pretiahli hrudník a rozhýbali panvu. Teraz si spoločne ponaťahujeme takmer celé telo.

Rozhýbte boky

Cviky, ktoré zvládnete aj pri počítači

Prvý cvik, ktorý sme pre vás pripravili, je takzvané kráčanie panvy. Najprv si dajte ruky vbok a robte panvou malé osmičky.

Pokiaľ neviete, ako na to, skúste si predstaviť, že so svojou panvou pádlujete. Pravá polovica hore, dopredu a dole. Ľavá polovica hore, dopredu a dole. Hneď to ide lepšie, však?

Akonáhle dopádlujete na okraj stoličky, otočte smer a začnite pádlovať na druhú stranu. Pravá polovica hore, dozadu a dole. Ľavá polovica hore, dozadu a dole.

Aby ste robili cvik správne, snažte sa hrudník držať v stále rovnakej pozícii a vyhnite sa kývaniu zľava doprava.

Narovnajte sa

Ruky na stehná

Rozhýbte celú chrbticu.

Zaprite si dlane o stehná tak, aby zostali kúsok pred panvou. Potom zatlačte dlaňami do stehien (smerom k pätám).

Dajte pozor na to, aby ste nedvíhali ramená. Pohyb by mal vychádzať predovšetkým z lakťov.

Predstavte si, že ste bábka, ktorú niekto ťahá za špagát na hlave a vytiahnite sa do výšky. Mali by ste cítiť, ako začalo pracovať vaše brucho a medzilopatkové svaly.

 

Ruky na stôl

Zacvičte si v kancelárii za pár minút.

V tomto cviku je nutné, aby ste sa opreli lakte o stôl pred vami. Pokiaľ ho máte príliš nízko, oprite si iba dlane tak, aby vaše predlaktia smerovali mierne k sebe. Celým predlaktím (spodnou stranou dlane) potom zatlačte do stola a mierne sa k nemu pritiahnite. Nakoniec sa vytiahnite do výšky a oprite sa spodnou stranou chodidiel o podlahu. Opäť si môžete predstaviť, že ste bábka, ktorú niekto ťahá za špagát na hlave smerom nahor. Cviky vám potom pôjdu lepšie.

Ako spoznáte, že cvik robíte správne? Rovnako ako v minulom cviku by ste mali cítiť mierne pnutie na bruchu a v oblasti medzilopatkových svalov.

Tip na záver

Dlhodobé sedenie pri počítači nie je pre naše telo zdravé, preto sa okrem týchto cvikov snažte robiť aj prechádzky po kancelárii. Choďte si niečo okopírovať, odskočte si na WC alebo zájdite za kolegom po radu. Dôvodov môže byť veľa.

Zaujíma vás, ako ľahko pri počítači strečovať ďalšie časti tela, ako je krčná chrbtica, panva alebo hrudná chrbtica? Čítajte ďalšie časti nášho seriálu, ktorý sme pripravili v spolupráci s fyzioterapeutkou Eliškou Mirskou z Jak sedět. Dozviete sa tipy na jednoduché cviky, ktoré zvládnete za pár minút priamo v kancelárii.

Mohlo by vás zaujímať

Ako správne sedieť?

Ako správne sedieť?

Dlhodobé sedenie pri počítači nie je zdravé. A čím dlhšie pri počítači pracujeme, tým viac hľadáme polohu, v ktorej by sa nám pracovalo pohodlne. Krížime nohy, hrbíme sa alebo si podopierame hlavu dlaňou. V tomto článku vám poradíme, ako na správne sedenie za PC, aby...

Ako hodnotiť žiakov pri výučbe v Písanie Hravo

Ako hodnotiť žiakov pri výučbe v Písanie Hravo

Ako učiteľ si možno kladiete otázku, ako vlastne žiakov hodnotiť v písaní všetkými desiatimi. Učitelia zväčša žiakov hodnotia podľa presnosti písania, počtu chýb a výsledných percent. Táto negatívna motivácia ale u školákov často vyvoláva stres a to vedie k tomu, že...