Ako v Písanie Hravo usporiadať súťaž

od | 28. 12. 2018

Teraz môžete nechať žiakov alebo zamestnancov súťažiť medzi sebou. Súťaží sa v štandardnom odpise textu. Ukážeme si, ako súťaž usporiadať a nastaviť tak, aby presne zodpovedala tomu, čo potrebujete.

V tomto článku pre jednoduchosť používame školskú terminológiu (žiak, učiteľ, trieda), ale súťaže fungujú analogicky aj pre firmy. V oboch prípadoch ako motivácia fungujú skvele.

1. Vytvorenie súťaže

Každá súťaž je aktuálne viazaná na konkrétnu triedu. Preto záložku Súťaže nájdete v detaile triedy. Trieda musí mať plnú licenciu alebo musí byť v skúšobnom období (u tried, ktorým licencia alebo skúšobné obdobie vypršalo, nie je možné súťaž vytvoriť).

kde najít záložku "Soutěž"

Tu môžete vytvoriť novú súťaž.

Súťaží môžete mať vytvorených niekoľko naraz. Vzhľadom k tomu, že žiakom sa zobrazuje iba v súčasnosti prebiehajúca súťaž, môžete si všetko predpripraviť dopredu napríklad na celý polrok.

2. Nastavenie súťaže

  1. Zadajte názov súťaže. Zobrazuje sa vám aj žiakom a slúži na prípadné rozlíšenie medzi viacerými vypísanými súťažami.
  2. Môžete zadať aj popis – napríklad niečo o odmene pre víťaza. Tento popis sa ukazuje aj pri výsledkoch súťaže.
  3. Každá súťaž musí mať jasný čas začiatku aj konca.
  4. Výsledný rebríček sa môže radiť primárne podľa rýchlosti alebo presnosti. Vyberte podľa účelu súťaže. Druhotným kritériom je presnosť, resp. rýchlosť (teda to druhé kritérium) a tretím kritériom je vždy dĺžka hry.
  5. Nastaviť môžete aj počet životov, prípadne môžete zvoliť hru „bez životov“, žiaci teda budú odpisovať až do konca textu bez ohľadu na to, koľko budú mať preklepov.
  6. Nastavením dĺžky hry môžete určiť, či budú žiaci opisovať na čas alebo do opísania textu. (Toto nastavenie nemá vplyv na dĺžku trvania súťaže. Pokiaľ súťaž trvá dva dni, potom žiaci môžu súťažiť, koľkokrát chcú. Vždy majú na jeden odpis obmedzený čas.)
  7. Môžete zadať vlastný text alebo si nechajte vygenerovať náhodný text, ktorý bude zakaždým iný, ale bude sa vždy skladať z 30 slov. Pri náhodnom texte môžete vybrať klávesy, ktoré sa budú v súťaži vyskytovať. Pri triedach s plnou licenciou môžete vyberať zo všetkých úrovní, pri triedach v skúšobnej verzii sú k dispozícii prvé tri.

3. Ako súťaž vidia žiaci

Jak soutěže vidí žáci
Odkaz na soutěž, jak jej vidí žáci.

Žiaci uvidia odkaz na súťaž na hlavnej obrazovke Písanie Hravo (obrazovka s “mapou”), a to v pravom stĺpci. Zobrazujú sa tam len aktuálne prebiehajúce súťaže, teda ani budúce, ani skončené, nie (skončená súťaž tam zostane iba do konca dňa).

Žiak môže opakovane skúšať dosiahnuť čo najlepší výsledok. Počet pokusov nie je nijako obmedzený.

Hry uvnitř soutěže

Žiak vidí svoje základné štatistiky:

  • rýchlosť svojej najlepšej hry v súťaži
  • počet preklepov pri svojej najlepšej hre v súťaži
  • počet svojich pokusov
  • čas zostávajúci do konca súťaže (zobrazuje sa, pokiaľ zostáva menej ako hodina)

Akonáhle odpočet dobehne do konca, žiak už nemôže hrať ďalej ani dokončiť rozohranú hru. Dôvodom je to, aby sa na nikoho nečakalo. Žiak celý čas odpočet vidí, takže svoje časové podmienky pozná.

4. Výsledková listina

Výsledková listina
Výsledky súťaže, ako ich vidí učiteľ. Počas súťaže sa priebežne aktualizujú.

Do výsledkov sa každému žiakovi počíta jeho najlepšia vyhraná hra v rámci súťaže. A pretože počet pokusov nie je obmedzený, môžu sa žiaci opakovane snažiť vylepšovať svoje výsledky.

Výsledky si môže zobraziť iba učiteľ – a to klikom na názov súťaže. Žiaci si výsledky zobraziť nemôžu. (Ak chcete zdieľať výsledky so žiakmi, premietnite ich na projektore.)

Výsledky sa automaticky obnovujú každých cca 10 sekúnd, takže nemusíte obnovovať stránku a napriek tomu uvidíte vždy aktuálny stav.

Pokiaľ súťaž aktuálne beží a zostáva menej ako hodina, vpravo hore sa zobrazuje odpočet do konca. Po dobehnutí odpočtu a ukončení súťaže vidíte konečné výsledky.

5. Ako súťaž využiť

Využite ich ako vítané spestrenie na hodine. Žiaci to ocenia kedykoľvek, ale hodí sa na to predovšetkým hodiny na konci polroka alebo pred Vianocami.

Súťaž môžete využiť aj ako formu testu a výsledky môžete oznámkovať. Vďaka neobmedzenému počtu pokusov majú v Písaní Hravo žiaci možnosť sa postupne rozpísať a ukázať to najlepšie, čo v nich je.

Vo firme zamestnanci často hrávajú svojim tempom (nemusia do nasledujúcej hodiny vedieť 2 nové klávesy, ako tomu býva v škole). Úroveň zamestnancov sa tak spravidla líši. Môžete preto nastaviť súťaž na dlhšie časové obdobie (napríklad 1-2 týždne). Zamestnanci môžu v tomto čase dohnať potrebnú úroveň a zapracovať na svojom najlepšom skóre, aby boli lepší ako kolegovia.

Mohlo by vás zaujímať

Domáca výučba s Písanie Hravo: Ako na to?

Domáca výučba s Písanie Hravo: Ako na to?

Nechajte žiakov učiť sa písať všetkými desiatimi. Písanie Hravo je stavané na domácu výučbu. Je to skutočne jednoduché. V tomto článku sa dozviete: ako rýchlo začať s domácou výučbou ako na diaľku riadiť postup žiakov ako získať školské licencie Domáca výučba a ako s...

Ideálny Štedrý deň podľa Písania Hravo

Ideálny Štedrý deň podľa Písania Hravo

Blíži sa 3. adventná nedeľa a s ňou aj Štedrý deň, ktorý snáď každý z nás trávi sledovaním rozprávok, pojedaním vianočného pečiva, zdobením stromčeka, vyprážaním kapra a balením darčekov na poslednú chvíľu. Poďme sa spoločne zasnívať, ako by vyzeral ideálny vianočný...