Ako napísať stupeň ° ? Článok s precvičením

od | 29. 06. 2021

Znak stupeň patrí medzi tie, ktoré nepoužívame dosť často na to, aby sme si ľahko zapamätali, kde sa nachádza, ale zároveň je predsa len potrebný. Takže kde stupeň nájdeme a ako dosiahnuť, aby sme ho už pri písaní nemuseli hľadať?

Ako na stupeň na klávesnici PC

Stupeň je možné napísať niekoľkými spôsobmi. Buď priamo na klávesnici alebo pomocou ASCII kódov.

Na klávesnici sa dá použiť Shift a bodkočiarka (nachádzajúca sa úplne hore naľavo od 1). Druhý spôsob je napísať ho pomocou pravého Altu (AltGr) a klávesy 5/ř. Prípadne vyskúšajte aj Shift a potom bodkočiarku.

Pokiaľ zvolíte niektorú z týchto možností, prekvapí vás, že sa tento znak objaví až potom, čo napíšete nejaký ďalší znak (napr. medzeru). Inou možnosťou je napísať ho dvakrát a potom jeden zmazať. Vyskúšajte si to:

Stupeň pomocou Ctrl + Alt + 5/r a potom medzerník
Stupeň pomocou Ctrl + Alt + 5/r a potom medzerník
Stupeň pomocí AltGr + 5/ř a poté mezerník
Stupeň pomocou AltGr + 5/r a potom medzerník
Shift a bodkočiarka a potom medzera
Shift a bodkočiarka a potom medzera

Je to preto, že vlastne ide o znak pre stupeň iba zdanlivo. V skutočnosti je to krúžok (diakritické znamienko), ktorý sa používa v češtine nad písmenko u (teda ů). Dáni, Fíni, Švédi a ďalší ho píšu nad a (å). Napríklad v krásnom slove Blååsen (ktoré by som ja čítala ako „bláááázen“).

Naozajstný znak pre stupeň sa píše pomocou ASCII kódov. Teda ľavý Alt + 0176. Po tom, ako napíšete kód 0176 na numerickej klávesnici a pustíte Alt, sa znak objaví. Skúste si to:

Ako na znak stupeň na Mac

Pri písaní ° na Mac stačí iba pridržať kláves 0 🙂

Ako na klávesnicu?

A ako na to, aby ste tento článok nemuseli už viackrát hľadať? Každú zručnosť je potrebné trénovať. Preto v našich článkoch nájdete pole, kde si môžete všetko vyskúšať v praxi. Celý kurz Písania Hravo je koncipovaný tak, aby každá nová zručnosť (novo naučené písmenko či znak) dostala dostatočný priestor na to, aby si ju hráči precvičili natoľko, že na ňu nezabudnú. A to všetko navyše zábavnou formou.

Ovládať klávesnicu je schopnosť, ktorá dokáže mnohým ľuďom uľahčiť život. Ak čítate tento článok, rozhodne medzi nich patríte. Naučíte sa písať za použitia všetkých vašich prstov, aby ste už nikdy nemuseli pendlovať očami medzi klávesnicou a obrazovkou. Poďte s nami do toho!

Mohlo by vás zaujímať

Klávesy: Home, End, Insert, Delete a šípky

Klávesy: Home, End, Insert, Delete a šípky

Používate na klávesnici navigačné klávesy ako je Home, End, Insert a Delete? Alebo ich na klávesnici jednoducho máte a chcete zistiť, na čo vlastne sú dobré? Všetky tieto klávesy sa nazývajú navigačné, pretože vám umožňujú pohybovať sa po obrazovke bez toho, aby ste...