„Výučbu písania na klávesnici by som zaviedla už na základných školách“, hovorí Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, vedúca fyzioterapeutka z FYZIOklinika.cz

od | 06. 11. 2023

Ľudia pracujúci na počítačoch tvoria polovicu klientely fyzioterapeutov. Prichádzajú s bolesťami chrbta, migrénami, mravčením v rukách alebo opuchmi nôh. Problém však začína zlým sedením, v ktorom zostávajú niekoľko hodín denne.

Pri písaní na klávesnici a pozeraní do monitora sa ľudia zvyčajne hrbia a vysúvajú bradu dopredu, čo veľmi zaťažuje krčnú chrbticu a krčné svaly. Následky dlhodobého sedenia sa potom reťazia do problémov na celom tele. Zlá pozícia hrudníka, krku a hlavy sa prejavuje skrátením svalov, mení sa tvar stavcov a kĺbov.

bolest chrbtice

Po desiatich rokoch človek zistí, že sa už ani nedokáže vedome narovnať, je mu to nepríjemné a geometria tela sa naďalej zhoršuje. Dochádza k utláčaniu michových koreňov i menších nervových vláken. Nesprávne držanie chrbtice spôsobuje aj postupné posúvanie medzistavcových platničiek a môže byť príčinou neurologických problémov.

Ako si teda udržať zdravý vzpriamený sed?

Existuje mnoho pomôcok, ktoré môžu zlepšiť správne držanie tela alebo zmierniť už vzniknuté nepríjemné bolesti. Patria medzi ne „zdravé“ stoličky s labilnou sedacou plochou, ktoré majú pod sedadlom namiesto pevnej opornej tyče pružinu, a potom cenovo dostupnejšie gymbally a balančné šošovky. Pomôcky však treba vnímať len ako druhotnú podporu; kľúčovým zostáva povedomie o základoch zdravého sedu, správneho dýchania a zapojenia svalov stredu tela.

Písanie na klávesnici všetkými desiatimi a jeho výhody

Pre ľudí, ktorí denne píšu na počítači, môže byť veľmi prospešné aj „písanie všetkými desiatimi“, známe aj ako „písanie naslepo“. Je zrejmé, že ľudia s touto zručnosťou píšu na klávesnici rýchlejšie, sú pri práci efektívnejší, robia menej chýb a vyzerajú profesionálne. Písanie na klávesnici desiatimi prstami má prinajmenšom rovnako významný prínos pre náš pohybový aparát, pretože zlepšuje ergonómiu celého tela pri používaní počítača.

písanie na klávesnici

Ak človek dokáže písať všetkými desiatimi prstami, ľahšie udrží hlavu a chrbticu vzpriamenú. Nie je nútený predsúvať bradu a skláňať sa ku klávesnici, takže šetrí krčnú a bedrovú chrbticu. Okrem toho tzv. písanie naslepo podporuje správnu polohu rúk a prstov na klávesnici a zlepšuje jemnú motoriku všetkých prstov.

Človek, ktorý píše len niekoľkými prstami a často hľadá tie správne písmená, má zvyčajne zápästia a predlaktia zdvihnuté vo vzduchu. Tým sa však aktivujú aj dvojhlavý sval ramena, trapéz, deltový sval a ďalšie, ktoré môžu pri dlhodobom zaťažení negatívne ovplyvniť bolesti krku a hlavy. Naopak, pri písaní „všetkými desiatimi“ je predlaktie voľne položené na podložke a trapézové a ramenné svaly sú rovnako uvoľnené. Jediné, čo funguje, je desať prstov.

Učiť by sa mali už deti

Predmet na povinnú výučbu práce s počítačom by som zaviedla od prvej triedy. Žijeme v online svete, kde je internet zdrojom užitočných informácií, ale aj rizík. Aj malé deti majú prístup k počítačom a nemožno im ho odoprieť. Preto by sa mali už od útleho veku učiť, ako používať internet a počítače vo všeobecnosti, aby si zachovali duševné a fyzické zdravie.

písanie na klávesnici deti

Vo vyšších ročníkoch sa od detí zvyčajne vyžaduje práca na počítači, a to na vypracovávanie domácich úloh, tak aj na hodinách. Len na niektorých stredných školách je však práca s klávesnicou voliteľným alebo nepovinným predmetom. Z pohľadu fyzioterapeuta je to nedostatočné. Deti, ale aj dospelí, potom píšu jedným prstom a hrbia sa pri pohľade na klávesnicu namiesto toho, aby vzpriamení sledovali text, ktorý sa im objavuje na obrazovke. Táto koordinácia nie je pre telo ergonomicky výhodná, čo znamená, že oči sa rýchlejšie unavia, zhorší sa koncentrácia, objavia sa bolesti krku, chrbta a ďalšie.

vzpriamený sed

Hoci sa učenie písania na klávesnici môže zo začiatku zdať náročné a pomalé, z dlhodobého hľadiska sa určite vyplatí. Vzhľadom na vývoj modernej spoločnosti a jej technológií možno písanie všetkými desiatimi prstami na klávesnici považovať za kľúčovú zručnosť budúcich pracovníkov. A to nielen z dôvodu efektivity práce, ale najmä kvôli vplyvu na zdravie a vzpriamenú chrbticu „sediaceho“ človeka.

Za článok a všetky cenné rady ďakujeme Mgr. Ivete Bílkovej, Cert. MDT, vedúcej fyzioterapeutke zo spoločnosti z FYZIOklinika.cz

Mohlo by vás zaujímať

Prstkrabica alebo prečo dávať prsty do krabice?

Prstkrabica alebo prečo dávať prsty do krabice?

Ako docieliť, aby ste písali naozaj rýchlo? Jednoducho: naučte sa písať bez pozerania na klávesnicu. A práve v tom vám pomôže prstkrabica. Prečo je prstkrabica dôležitá? Na rýchlosti vašich prstov zo začiatku nezáleží. Môžete písať relatívne rýchlo aj tromi prstami a...