Ako sa píše libra? Článok s precvičením

od | 04. 08. 2021

Potrebujete pridať libra znak do svojho textu? Nechce sa vám uvádzať nepekné GBP? V článku nájdete nielen návod, ako na to, ale aj možnosť ihneď si to precvičiť. Zvedavci sa na konci dozvedia, ako sa libra stala librou.

Znak libra na PC

Pokiaľ máte slovenskú klávesnicu, libra znak môžete napísať pomocou pravého AltuGr a klávesu L, alebo pomocou ľavého Altu spolu s Ctrl a L.

Ďalšou možnosťou, ktorá vytvorí trochu elegantnejší znak libry na klávesnici, je prepnutie na britskú klávesnicu a potom už stačí iba jednoduché Shift + 3, a dostanete £.

LibraĽavý AltPravý AltShift
Ł (slovenská klávesnica)Ctrl + Alt + LAltGr + L
£ (britská klávesnica)Shift + 3/š
Prehľad všetkých možností
Ako napísať libru pomocou ctrl + alt + L
Ako napísať libru pomocou Ctrl + Alt + L
Libra pomocou altGr + L
Libra pomocou AltGr + L

Ďalšou možnosťou je použiť ASCII kód. To znamená, že znak libry napíšete nasledovne: podržíte kláves Alt, na numerickej klávesnici vyťukáte kód 0163 a Alt opäť pustíte. Takto získate znak Ł alebo £ v závislosti od toho, či máte zapnutú slovenskú alebo britskú klávesnicu.

Vyskúšajte si všetky spôsoby a zistite, ktorý vám vyhovuje najviac:

Znak libry na Mac

Na Macu napíšete symbol libry, ak použijete kláves Option + 3, prípadne Shift + 3 (podľa jazykovej verzie klávesnice).

Vyskúšajte, ktorý spôsob vám funguje:

Prečo sa naučiť písať nielen libru

V závislosti od vašej práce a koníčkov sa vám znak libra zíde buď menej alebo viac často. Ale čo sa vám bude hodiť vždy, je vedieť písať všetkými desiatimi. Vďaka tomu budete výrazne efektívnejší, každý prst bude presne vedieť, čo má robiť, a text pred vami bude vznikať úplne sám. Okrem toho sa zbavíte zbytočných preklepov. A vďaka tomu, že sa budete pozerať iba na monitor, uľavíte svojmu chrbtu a krčnej chrbtici. Kto by niečo také nechcel?

Vyskúšajte prvých 9 klávesov zadarmo a rozhodnite sa sami.

Ako vznikol symbol pre libru?

Keďže po slovensky hovoríme britskej mene libra, nie je až také prekvapivé, že jej znakom je preškrtnuté L. Ale v angličtine sa libra volá „Pound“. Prečo sa mena, ktorej sa hovorí Pound, symbolizuje pomocou preškrtnutého L?

L reprezentovalo „libra pondo“ označenie, ktoré používali pri vážení Rimania. Libra znamená váha (rovnako ako v astrológii) a „pondo“ bola merná jednotka, ktorá zodpovedala asi 350 g. Doslova libra pondo znamenalo „odvážených 350 g“. Toto označenie sa neskôr používalo aj pri cenných kovoch, v prípade Británie išlo o sterling silver, teda o striebro (presnejšie o zliatinu 92.5 % striebra a 7.5 % iného kovu). Postupne to označenie prischlo mene, ktorou sa platilo.

Preškrtnuté L teda nevzniklo z „pound“, ale latinského slova libra znamenajúce váha.

Mohlo by vás zaujímať

Klávesy: Ctrl a Alt

Klávesy: Ctrl a Alt

Ovládacie klávesy Ctrl a Alt dokážu neuveriteľne zjednodušiť život. Poďte sa pozrieť na to, aký je správny prstoklad a čo všetko tieto klávesy vedia. Ctrl alebo Control Ctrl patrí medzi ovládacie klávesy. Znamená to, že sám o sebe len veľmi zriedka vykoná nejakú...

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Predstavte si, svet, v ktorom: Telefónna operátorka dokáže hovoriť s klientom a všetko zároveň zapisovať. Programátor môže rovno kontrolovať vznikajúci kód a nemusí preostrovať z klávesnice na obrazovku. Asistentka dokáže všetky emaily napísať za polovicu času....