Ušetrite náklady zvýšením efektivity svojich ľudí

od | 18. 08. 2020

Ak naučíte svojich zamestnancov písanie všetkými desiatimi, môžete na nákladoch na každého z nich ušetriť aj 200 Eur za mesiac. My to máme spočítané. Čo vy?

Schválne, už ste si niekedy stopovali, za ako dlho zvládnu vaši kolegovia vybaviť e-mail? Odpovedať klientovi? Spracovať podklady alebo napísať rešerš?

5 minútový pitch jedného zo zakladateľov Písanie Hravo o tom, ako môžete firmu posunúť na ďalšiu úroveň.

Ľudia, ktorí píšu všetkými desiatimi, zvládnu napísať jednu normostranu asi za 8 minút. Tí, ktorí nie, potrebujú v priemere čas dvojnásobný – 16 minút. Ale nie je to len o rýchlosti.

Na klávesnici som písal odmalička pomerne rýchlo. Najväčším problémom však boli časté preklepy, ktoré súviseli so zlým prstokladom. Rozhodol som sa teda začať písať „správne“ všetkými desiatimi. Vyskúšal som množstvo nástrojov a techník, ale až s Písaním hravo som to vydržal do konca. Za mesiac mi projekt pomohol prstoklad napraviť a eliminovať väčšinu zlozvykov. A to zábavnou formou!

Daniel Gamrot

Kouč a mentor efektivity vo firmách a šéfredaktor Mítvšehotovo.cz

Ako to teda s tým písaním je?

Normostrana

normostrana – 1 800 znakov (pre zjednodušenie = úderov, hoci tých je potrebných o niečo málo viac)

čistý čas písania – zamestnanec píšuci bežným spôsobom: = 16,4 minúty

čistý čas písania – zamestnanec píšuci všetkými desiatimi: = 8,7 minúty

úspora času = 50 %

Zaujímavosť: Človek píšuci desiatimi prstami dosahuje v priemere presnosť 99,9 % oproti presnosti 98,2 % u človeka píšuceho dvomi alebo štyrmi prstami.

Čo z toho vyplýva?

Čím viac vaši zamestnanci používajú pri práci počítač, tým väčšia bude úspora. A s tou môžete naložiť napríklad tak, že zamestnancom v rovnakom čase dáte ďalšiu prácu alebo budú môcť ísť skôr domov (najmä ak pracujú nadčas).

„Chcem, aby moji kolegovia písali rýchlejšie. Každé plytvanie časom, nielen vo výrobe, sú náklady navyše!“

Leoš Tupec, majiteľ tlačiarne

Koľko peňazí ušetrí vaša firma?


Spočítajte si úsporu vo vašej firme s našou kalkulačkou úspor.

Poďme si to ukázať na príklade.

Zvyčajná rýchlosť písania:

  • dvomi/štyrmi prstami: 120 úderov/min
  • všetkými desiatimi: 200 úderov/min

Ukážme si to na príklade:

Človek napíše denne 30 e-mailov s priemerom 700 úderov.
(Pre lepšiu predstavu: niečo cez 700 úderov má tento opis nášho výpočtu.)

doba písania pri 120 úderoch za minútu: 175 minút
doba písania pri 200 úderoch za minútu: 105 minút

denná úspora: 70 minút

Pri 20 pracovných dňoch mesačne je úspora 20×70 = 1 400 minút = 23,3 hodín mesačne = 280 hodín ročne.
Pri nákladoch na zamestnancov napr. 8 Eur/hod. to znamená, že pri každom z nich vás stojí 160 Eur mesačne to, že nepíše všetkými desiatimi.

U firmy so 7 zamestnancami v administratíve, ktorí vedia písať všetkými desiatimi, to znamená úsporu 163 hodín mesačne, teda úsporu celého jedného pracovného miesta. Nehovoriac o tom, že rýchlosť sa s praxou len zvyšuje, takže prínos bude časom naďalej stúpať.

V uvedenom príklade navyše nejde len o náklady, niekedy býva niekoľkonásobne nákladnejší ušlý zisk. Napríklad pokiaľ predávate čas svojho zamestnanca klientovi za 80 EUR/hod., s každou hodinou jeho pomalého písania namiesto práce pre klienta vám tieto peniaze zbytočne utekajú. V príklade vyššie by vám tak za mesiac uniklo cez 16 000 Eur mesačne.

Vaša investícia a jej návratnosť

Priemerne 10 hodín zamestnanca na výučbu písania pri nákladoch 8 Eur / hod. (nech zostaneme pri číslach z príkladu vyššie) znamená 80 Eur.

Základná cena licencie Písanie Hravo je 39 Eur. Balíčky pre firmy obsahujú zvýhodnené ceny pri hromadnom nákupe licencií, ktoré nájdete v cenníku. Na účely tohto výpočtu zostaňme pri štandardnej cene 39 Eur.

Váš celkový jednorazový náklad bude teda maximálne 119 Eur, pričom vaša úspora bude 160 Eur mesačne.

Ultimátne píšuci zamestnanec do mesiaca

Podľa štatistík sa s naším kurzom Písanie Hravo pre firmy naučí zamestnanec písať všetkými desiatimi v priemere za 10 hodín čistého času. To vychádza zhruba na mesiac tréningu, ktorý si človek môže prispôsobiť (10-15 minút raz za 2 dni).

Tip: Povedzte novým zamestnancom, nech vám do dvoch mesiacov prinesú certifikát, ktorý dostanú po dokončení kurzu. V menších firmách zase dobre funguje, keď ľudia trénujú spoločne. Vyhláste napríklad každé popoludnie „15 minút písania“ – ľudia sa pri tréningu dobre bavia a nadšenie potom prenášajú aj do popoludňajších hodín.

Spoločná zábava a tímová motivácia

Výučba písania všetkými desiatimi s naším kurzom nie je nudný proces. Bude ich baviť rovnako tak ako našich existujúcich užívateľov, či už z radov firiem, škôl alebo verejnosti. Vo firemnej verzii sa zamestnanci môžu taktiež porovnávať medzi sebou a vy nad nimi máte plný prehľad.

Zapojte písanie všetkými desiatimi aj do vášho firemného procesu a posuňte výkonnosť na novú úroveň.

Registráciou získate tipy, návody a prípadové štúdie, ako zapojiť písanie všetkými desiatimi do firemných procesov.

Čo o Písaní Hravo hovorí lektor a školiteľ efektivity Dan Gamrot, si môžete prečítať v jeho samostatnom článku.

Mohlo by vás zaujímať

Ako sa píše krát? Článok s precvičením!

Ako sa píše krát? Článok s precvičením!

Krát vieme vo väčšine prípadov obísť a používame namiesto neho buď hviezdičku alebo dokonca písmeno x. Ale ako sa krát píše správne? A prečo je to v matematických zápisoch dôležité? Ako napísať znak krát na PC? Krát môžete napísať pomocou pravého altu AltGr alebo...

Prečo bude písanie desiatimi aktuálne aj o 10 rokov?

Prečo bude písanie desiatimi aktuálne aj o 10 rokov?

Ako moderní ľudia dnes zažívame novú éru technológií a inteligentných riešení. Komunikujeme a pracujeme online, zvykáme si na virtuálnu realitu, ťažkú prácu za nás odmakajú roboty. No a momentálne zažíva obrovský boom umelá inteligencia (AI). V kontexte tohto všetkého...

Klávesové skratky pre PC: písanie a úprava textu

Klávesové skratky pre PC: písanie a úprava textu

Ovládanie počítača pomocou klávesnice je oveľa rýchlejšie ako pomocou myši. Klávesové skratky vám pomôžu napísať a upraviť text rýchlejšie a skôr, než by ste zabudli, čo ste vlastne chceli urobiť.   Ak máte počítač Mac, klávesové skratky nájdete v samostatnom...