10 dôvodov, prečo písať všetkými desiatimi

od | 09. 10. 2017

Počítače sa stali dennodenným spoločníkom, ktorého využívame pre našu prácu a úlohy. Sú podstatnou súčasťou našich životov. Písanie všetkými desiatimi je základnou znalosťou 21. storočia. V Písaní Hravo sme sa pre vás rozhodli vymyslieť aplikáciu, pomocou ktorej sa túto zručnosť naučíte iba za jeden mesiac. A tu máte 10 dôvodov, prečo písať všetkými desiatimi.

1. Zvýšite rýchlosť písania

Mnohí z vás pri prvom kontakte s klávesnicou zvolili metódu písania jedným alebo dvoma prstami. Čo by ste to ale boli za hlavičky, keby ste neobjavili krásu písania všetkými desiatimi. Štatistiky hovoria, že tým denne ušetríte až 1 hodinu vášho času, čo ročne môže byť aj 300 hodín úspory. Tento čas potom môžete venovať iným úlohám alebo jednoducho sami sebe.

Zvýšenie rýchlosti sa hodí aj pri počúvaní výkladu učiteľa alebo na náučnom kurze. Keď budete naozaj šikovní, s písaním všetkými desiatimi zvládnete svoje poznámky zapisovať rovnako rýchlo, ako budete počuť výklad.

Na porovnanie som si skúsila test rýchlosti. Na moje prekvapenie som zistila, že pri písaní všetkými desiatimi som zvládla až 259 úderov za minútu. Pri rovnakom teste za použitia iba dvoch prstov, sa počet znížil na 144 úderov, a to je až o 45% menej. V mojom prípade by som za jednu hodinu písania všetkými desiatimi prstami ušetrila až 47 minút.

2. Zvýšite produktivitu práce

Hlavným dôvodom, prečo písať všetkými desiatimi, je to, že vám všetko pôjde lepšie od ruky. V dnešnej dobe je stále viac kladený dôraz na produktivitu práce a výkon. Pokiaľ zvýšite svoju rýchlosť, rovnaký počet úloh máte šmahom ruky hotový. Na druhej strane, ak potrebujete stihnúť termín a čas beží, pomôže vám písanie všetkými desiatimi urobiť väčší objem práce za rovnakú dobu. Bez preháňania možno povedať, že sa jedná o základnú znalosť 21. storočia.

3. Viac sa ponoríte do činnosti

Poznáte to, neustále vás z práce niečo vyrušuje a vy sa nemôžete sústrediť. To isté sa deje, keď píšete iba dvoma prstami. Nielenže je počet úderov menší, ale aj neustále kmitanie očí z klávesnice na obrazovku znižuje vaše flow. Flow znamená okamih, kedy ste ponorení do činnosti natoľko, že váš tok myšlienok prúdi ako rybka vo vode.

Udržať tempo so svojimi myšlienkami a zostať sústredený, to je pre prácu rovnako dôležité ako pre športovcov koncentrácia. Pri písaní na klávesnici to tiež možno dosiahnuť, ako hovorí Matúš Vinš, tvorca Travel Bible: „Jednoduchšie sa ponorím do flow a písanie článkov ide samo.“

4. Znížite množstvo preklepov

Chybovosť alebo preklepy sú pri písaní veľmi časté. Správnym prstokladom a tréningom chýb začne ubúdať. Aj keď sa zo začiatku môže zdať, že dvoma prstami robíte menej chýb, čas ukáže, že metóda písania všetkými desiatimi je účinnejšia. V našej aplikácii vám klávesy budeme dávkovať postupne, a tak sa chybami budete pomaličky prehrýzať.

5. Nebudete v tom sami

Stále je veľa ľudí, ktorí túto zručnosť nemajú. Preto sa nemusíte báť, že by ste na to boli sami. Overiť si to môžete tak, že sa do aplikácie prihlásite cez Facebook a tu uvidíte, ako si vedú vaši kamaráti. Nielenže sa tak môžete navzájom motivovať, ale aj spoločne súťažiť, kto bude rýchlejší alebo kto urobí menej chýb.

6. Trénujete mozog

Vzdelávaním, precvičovaním a rozvíjaním vašich schopností môžete mozog dobre trénovať. Jednou z metód je práve písanie všetkými desiatimi prstami. Zapojíte hneď niekoľko zmyslov, ako je hmat a zrak. Precvičujete tým aj svoju pamäť, pretože sa klávesy učíte spoznávať naspamäť.

Dieťa má veľkú výhodu v tom, že jeho mozog v detstve nasáva všetky informácie ako špongia. Preto si myslíme, že je dobré učiť deti písať na klávesnici čo najskôr, najlepšie už od základnej školy. Táto zručnosť im už zostane a ako sa hovorí: „Čo sa v mladosti naučíš, v starobe ako keby si našiel.“

7. Zabavíte sa

Ako hovorieval Ján Amos Komenský: „Škola hrou“, to je ten spôsob, ktorý vám pomáha učivo vnímať ako zábavu a nie ako mučenie. Rovnako to vníma aj študentka Johanka: „Nestáva sa mi často, že by som sa tešila, až si sadnem k počítaču a budem robiť niečo do školy… Teraz sa to stalo!“

A prečo písať všetkými desiatimi s Písanie Hravo? Je dobré si uvedomiť, že vo chvíli keď sa bavíte, mozog je schopný si ľahšie učivo zapamätať. V podstate sa stane, že mu nedáte šancu si všimnúť, že sa učíte, aj keď zrazu viete novú zručnosť.

8. Necháte oddýchnuť vaše oči

Oči denne namáhate od ranného prebudenia až do večerných hodín. Poďte im teda dopriať odpočinok. Pri písaní dvoma prstami sa stáva, že kmitáte pohľadom z klávesnice na obrazovku a tým oči viac zaťažujete. Pokiaľ svoju pozornosť presuniete iba na text a pohybujúci sa kurzor, uľahčíte im prácu.

Pozor, netvrdíme, že hodinami strávenými písaním všetkými desiatimi zlepšíte svoj zrak. A preto v každom prípade odporúčame dbať na krátke prestávky. Pri počítačoch strávime aj dvanásť hodín za deň, a to už je pre oči naozaj unavujúce. Môžete vyskúšať očnú jogu alebo sa len oprite o stoličku, zatvorte oči a na tri až päť minút si jednoducho dajte pauzu.

9. Budete vyzerať profesionálnejšie

Písanie všetkými desiatimi z vás síce neurobí hrdinu, ale určite budete vyzerať profesionálnejšie. Len si to prestavte, ste na prednáške a okolo plno spolužiakov, kolegov alebo konkurentov a vy tam ako jeden z posledných „poklikávate“ dvoma prstami. Nevšimli ste si to niekedy? Keď vám sestrička vypĺňala kartu a usilovne hľadala potrebné písmenká?

Prečo písať všetkými desiatimi? Pretože je to skutočne produktívnejšie a pretože to dobre vyzerá. Kto nechce pred svojim potenciálnym klientom vyzerať profesionálne?

10. Prekrvíte všetky prsty

Pri písaní všetkými desiatimi zapájate všetky prsty spoločne so zápästím. Pohyb je super aj v tej najmenšej miere, a tak bude prínosom, keď zapojíte všetky svoje prstíky. Pri písaní všetkými desiatimi sledujete iba obrazovku a kurzor. Pozeráte sa teda rovno, a tým pádom uľavujete aj svojej chrbtici. Športu a písaniu zdar.

Pokiaľ sa naučíte zručnosť písania všetkými desiatimi, ušetríte čas, budete produktívnejší, ponoríte sa viac do svojej práce a ešte sa pri tom pobavíte. Učiť sa môžete ráno v posteli, na nekonečnej porade alebo po obede pri káve. Stačí pár minút denne a za mesiac môžete písať aj poslepiačky. Budete vyzerať profesionálnejšie a nezabudnite, že v tom nie ste sami. Už 18531 ľudí vyskúšalo našu aplikáciu Písanie Hravo a noví stále pribúdajú. Tak nestrácajte čas a šup, šup, učte sa písať všetkými desiatimi.

Prečo písať všetkými desiatimi s Písanie Hravo?

Či už je vaším hlavným dôvodom zvýšenia efektivity alebo zdravší štýl sedenia, Písanie Hravo je tu pre Vás. Správny prstoklad sa naučíte počas 10 hodín a vaša rýchlosť písania sa zdvojnásobí iba za mesiac hrania. Vyskúšajte si prvých desať klávesov zadarmo. Uvidíte, že vás to bude baviť.

Mohlo by vás zaujímať

Ako súvisí písanie všetkými desiatimi s angličtinou?

Ako súvisí písanie všetkými desiatimi s angličtinou?

Dnes by sme vám radi dali do pozornosti inovatívnu pomôcku na výučbu cudzieho jazyka pre učiteľov.  Hovoríte si - prečo tu píšeme o jazykoch, keď Písanie Hravo je o strojopise? Sme presvedčení o tom, že cudzie jazyky aj písanie všetkými desiatimi môžu patriť k...

Ako efektívne pracovať? Skúste pomodoro!

Ako efektívne pracovať? Skúste pomodoro!

Techník na zefektívnenie práce je neúrekom. Efektivita je zaklínacím slovom dnešnej doby. Možno preto, že okolo nás je tak veľa rušivých vplyvov, ktoré nás rozptyľujú. Ako s tým skoncovať? Vyskúšajte techniku pomodoro. Zaslúžite si prestávky Zdá sa vám, že by som mala...

Ako sa píše ampersand & ? Článok s precvičením!

Ako sa píše ampersand & ? Článok s precvičením!

Ampersand je úsmevné slovo reprezentujúce spojku "a" alebo "et" (latinské a). V slovenčine sa mu častokrát hovorilo obchodné A. Prečo a ako ho napísať, vám prezradíme v tomto článku. Ampersand znak na PC V prvom rade si treba dať pozor na to, akú máte klávesnicu, a to...