Ako sa píše spätná lomka? Článok s precvičením

od | 29. 06. 2021

Spätné lomítko, spätná lomka, opačné lomítko či lomka naopak. Aj takto sa v našich končinách hovorovo prezýva spätná lomka. Ide o prekvapivo dôležitý znak, a to nielen pri písaní kódu. Ako ho napísať na PC a na Macu?

Spätná lomka na PC

Môžete ho, tak ako väčšinu znakov, napísať viacerými spôsobmi. Americká klávesnica ho má umiestnené priamo medzi základnými klávesmi – môžete ho nájsť na tretej klávese za L smerom doprava. Ale ak nechcete meniť klávesnicu iba kvôli jednému znaku, môžete si pokojne nechať slovenskú klávesnicu a použiť buď ľavý alebo pravý Alt.

Spätné lomítkoĽavý AltPravý Alt
\Ctrl + Alt + QAltGr + Q
Tabuľka skratiek na písanie spätnej lomky
Spätná lomka sa píše pomocou Ctrl + Alt + Q
Ctrl + Alt + Q
Spätná lomka sa píše pomocou AltGr + Q
AltGr + Q

Vyskúšajte si to:

Niektoré klávesnice (tzv. ISO klávesnice) majú medzi Shiftom a Z/Y ešte jeden kláves, ktorý sa používa práve pre spätnú lomku. Avšak nemajú ju všetci.

Spätná lomka  na ISO klávesniciach
Spätné lomítko na ISO klávesniciach

Ako sa píše spätná lomka na Mac

Na Mac je to oveľa jednoduchšie. Rovnako ako pri americkej klávesnici totiž tento znak nájdete ihneď na klávesnici, a to vedľa Shiftu.

Písanie nielen spätnej lomky

Pokiaľ potrebujete vedieť, ako napísať opačné lomítko, s klávesnicou istotne trávite množstvo času. A vďaka kurzu Písanie Hravo sa z nej môže stať váš blízky kamarát.

K plynulému a presnému písaniu je potrebné vedieť nielen to, kde sa jednotlivé znaky nachádzajú a ako napísať tie menej známe, ako je napríklad hviezdička či spätná lomka. Život úžasne uľahčuje aj to, ak tieto znaky dokážu nájsť prsty samé. Vy sa potom môžete iba pozerať na obrazovku a užívať si, že sa na nej písmenká objavujú tak rýchlo, ako si na ne pomyslíte.

Pokiaľ sa naučíte písať všetkými desiatimi, dokonca života si budete užívať to, že ste produktívnejší. Čas, ktorý by ste premrhali pozeraním na klávesnicu môžete teraz tráviť so svojimi deťmi alebo cestovaním.

Kde sa so spätným lomítkom stretnete?

Spätné lomítko sa používa predovšetkým v informatike a matematike. V matematike značí doplnok množiny, napríklad: A\B (čo označuje všetky prvky, ktoré nie sú súčasťou množiny B, ale zároveň patria do inej väčšej množiny A.)

V informatike sa môže používať ako znak pre escape, oddeľovanie jednotlivých adresárov a v programovacom jazyku BASIC znamená integrovanú množinu.

Mohlo by vás zaujímať

Cviky k počítaču #2: cviky na hrudnú chrbticu

Cviky k počítaču #2: cviky na hrudnú chrbticu

Dlhodobé sedenie pri počítači nie je pre naše telo žiadna výhra. Hrbíme sa, ohýbame sa smerom ku klávesnici a prekrižujeme nohy. Hľadáme totiž polohu, v ktorej sa nám bude dobre pracovať. A práve preto je nutné sa aspoň z času na čas poriadne pretiahnuť. V minulom...

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Predstavte si, svet, v ktorom: Telefónna operátorka dokáže hovoriť s klientom a všetko zároveň zapisovať. Programátor môže rovno kontrolovať vznikajúci kód a nemusí preostrovať z klávesnice na obrazovku. Asistentka dokáže všetky emaily napísať za polovicu času....

Ušetrite náklady zvýšením efektivity svojich ľudí

Ušetrite náklady zvýšením efektivity svojich ľudí

Ak naučíte svojich zamestnancov písanie všetkými desiatimi, môžete na nákladoch na každého z nich ušetriť aj 200 Eur za mesiac. My to máme spočítané. Čo vy? Schválne, už ste si niekedy stopovali, za ako dlho zvládnu vaši kolegovia vybaviť e-mail? Odpovedať klientovi?...