Ako napísať dolár na klávesnici? Článok s precvičením

od | 04. 08. 2021

Píšete text, v ktorom potrebujete uvádzať ceny v dolároch? Nechcete za číslovku písať nepekné USD, ale radšej vložiť znak dolár? Ako na to, aby ste ho nemuseli hľadať medzi zoznamom špeciálnych znakov, sa dozviete v tomto článku.

Znak dolár na PC

Dolár na klávesnici zvládnete napísať hravo pomocou ľavého alebo pravého Altu. V prípade ľavého Altu k tomu budete potrebovať ešte Ctrl a kláves ô. Ak použijete pravý AltGr, stláčajte rovno ô. A dolár máte tam, kde ste chceli!

DolárĽavý altPravý alt
$Ctrl + Alt + ôAltGr + ô
Ako napísať dolár pomocou Alt
Dolár sa píše pomocou ctrl + alt + ov
Dolár sa píše pomocou Ctrl + Alt + ô
Dolár sa píše pomocou altGr + ov

Aj znak dolár je možné napísať pomocou ASCII kódov, a to keď pri držaní ľavého Altu vyťukáte na numerickej klávesnici kód 36 a potom Alt zase pustíte.

Všetky spomenuté možnosti si môžete skúsiť tu:

Znak dolár na Mac

U Mac je kľúčom tomu, ako napísať dolár na klávesnici, opäť kláves Option, ktorý je potrebné stlačiť spolu s klávesom 4.

Skúste si, aké je to jednoduché:

Klávesnica dokáže oveľa viac ako doláre

Mnoho ľudí si pomocou klávesnice celkom dosť dolárov zarobí. A nielen pre nich, ale pre všetkých, ktorí používajú klávesnicu na dennej báze, sa oplatí naučiť sa ju ovládať efektívne. Kurz Písanie Hravo vyučuje písanie všetkými desiatimi formou hry. Naučíte sa správny prstoklad a behom pár hodín si prsty budú samé pamätať, kam siahnuť, aby napísali to písmenko, ktoré potrebujete.

Všetko je to len o praxi a precvičovaní.

Prvých 9 klávesov máte zadarmo.

Ako prišiel dolár k svojmu znaku?

Je to komplikovanejšia otázka, ako by sa mohlo zdať. Napriek tomu, že je tento znak takmer všadeprítomný a každý ihneď vie, čo znamená, jeho pôvod nie je celkom jasný.

Najpravdepodobnejšia teória uvádza, že vznikol zo znaku pre peso (menu v Španielsku a jeho kolóniách), ten sa zapisoval pôvodne ako veľké P s malým s vpravo hore. V priebehu času sa P a S zlúčilo a vznikol z toho znak $. Keďže v tom čase bola hodnota dolára a peso 1:1, znak sa poľahky preniesol aj do Ameriky.

Prečo sa táto teória mnohým Američanom nepáči, je zrejmé.

Existuje aj konkurenčná teória, ktorá hovorí, že $ je vlastne U napísané cez S a tento znak znamená United States. Avšak podľa historických prameňov sa zdá, že symbol $ sa začal používať ešte skôr ako Spojené štáty boli Spojenými štátmi.

Mohlo by vás zaujímať

Ako sa píše ampersand & ? Článok s precvičením!

Ako sa píše ampersand & ? Článok s precvičením!

Ampersand je úsmevné slovo reprezentujúce spojku "a" alebo "et" (latinské a). V slovenčine sa mu častokrát hovorilo obchodné A. Prečo a ako ho napísať, vám prezradíme v tomto článku. Ampersand znak na PC V prvom rade si treba dať pozor na to, akú máte klávesnicu, a to...

Ako napísať úvodzovky? Zistite to a precvičte!

Ako napísať úvodzovky? Zistite to a precvičte!

Na niektoré jednoduché otázky existujú iba zložité odpovede. Bohužiaľ, otázka ako napísať úvodzovky, k nim patrí. Zároveň ide o znaky, ktoré len málokto používa denne. S naším článkom však ich písanie zvládnete a precvičíte. Aby...