Niekoľko tipov, ktoré sa oplatí dodržiavať pri práci na počítači

od | 22. 11. 2018

Pri dlhodobej práci na počítači je dôležité nielen to, ako správne sedieť, ale aj to, ako správne rozložiť ruky na klávesnici a kam sa pri práci pri monitore pozerať. Pri počítači totiž trávime čoraz viac času, a to pre naše telo nie je zdravé. Snažme sa preto túto prácu urobiť pre naše telo čo možno najzdravšie. Tak poďme na to!

Lakte pri tele

Aj keď ste v dnešnej dobe zvyknutí sa lakťami vo svete oháňať, pri písaní na počítači ich, naopak, držte pri tele. Lepšie tak dodržíte základnú pozíciu, v ktorej sú lakte správne nastavené.

Ideálnou možnosťou je mať lakte opreté o stôl alebo o podrúčky. Pokiaľ budete dodržiavať túto radu, ušetríte prácu svojim unaveným trapézom a prospejete tak svojmu zdraviu.

Oči na obrazovku

Pri písaní na klávesnici sa pozerajte na obrazovku počítača. Neustálym prepínaním pohľadu z klávesnice na obrazovku a zase späť totiž zbytočne naše oči zaťažujeme. Pri práci na počítači dostávajú naše oči naozaj zabrať, preto sa im snažme náročnú prácu čo najviac uľahčiť.

Několik tipů, které dodržovat při práci u počítače.

Naučte sa správny prstoklad

Skúste sa naučiť správny prstoklad. To znamená, že každý prst bude mať na starosti určité písmeno, ktoré bude písať. Vy sa tak nebudete musieť pozerať na klávesnicu a písanie vám pôjde lepšie od ruky!

Za chvíľu budete hravo klepkať prstami po klávesnici a písanie pre vás bude oveľa rýchlejšie, zdravšie a pohodlnejšie. A to za pokus stojí, nemyslíte?

Ak ešte neviete, ako sa naučiť písať všetkými desiatimi, alebo stále váhate nad tým, či sa do učenia vôbec pustiť, možno vás presvedčí 10 dôvodov, prečo písať všetkými desiatimi, ktoré sme pre vás spísali na blogu Písanie Hravo.

Kam s rukami?

Kam vlastne položiť pravú a ľavú ruku, aby to pre vaše prsty bolo čo možno najpohodlnejšie a vy ste mohli písať bleskovou rýchlosťou?

Několik tipů, které dodržovat při práci u počítače.

Pravú ruku položím…

Prsty pravej ruky majte položené na písmenách J, K, L a Ô, pričom palec pravej ruky majte položený na medzerníku.

Pri tomto rozložení prstov môžete pravou rukou pohotovo prehmatnúť rovno na tri oddiely na klávesnici, a to:

  • kurzorové klávesy, klávesy Enter, Delete, prípadne ďalšie klávesy v okolí
  • numerickú klávesnicu
  • myš, touchpad alebo trackpoint

Ľavú ruku položím…

Zatiaľ čo pravá ruka odvádza pri pohybe na klávesnici väčšinu práce, ľavá ruka slúži skôr ako pomocník. Prsty ľavej ruky sú rovnako ako tie na pravej ruke rozložené v prostredí viacerých klávesov.

Na rozdiel od pravej ruky sú ale prsty ľavej položené na klávesoch A, S, D a F. Palec ľavej ruky je opäť (rovnako ako palec pravej ruky) na medzerníku, a to preto, aby sme mohli byť počas písania na klávesnici pohotovejší.

Pokiaľ budete mať prsty ľavej ruky rozložené správne, budete ich môcť rýchlo presúvať na klávesy ALT a CTRL (na Macu potom ALT a ⌘). A to vám výrazne uľahčí editáciu celého textu.

Ako sa pri písaní na klávesnici lepšie orientovať?

Aby sme nemuseli pri písaní všetkými desiatimi neustále skákať pohľadom z klávesnice na obrazovku počítača a zase späť, sú na klávesoch F a J umiestnené hmatové výstupky, vďaka ktorým sa pri písaní môžeme lepšie orientovať bez toho, aby sme museli neustále pokukovať po tom, kde sa naše prsty práve pohybujú .

Niekoľko tipov, ktoré dodržiavať pri práci pri počítači.

Viete, ako správne sedieť?

Správne rozloženie prstov na klávesnici nie je jedinou dôležitou zásadou, ktorú by sme mali pri písaní všetkými desiatimi dodržiavať. Rovnako dôležité je tiež vedieť, ako pri práci na počítači správne sedieť. Na blogu Písanie Hravo si prečítajte, ako dlho je dobré sedieť na lopte alebo prečo nekrížiť nohy cez seba.

Nezabudnite sa natiahnuť

Pri celodennej sedavej práci myslite na to, že by ste mali z času na čas poriadne pretiahnuť celé telo, aby vám nestuhli svaly.

Pomohlo? Naučte sa skvele ponaťahovať aj:

krčnú chrbticu
hrudnú chrbticu
celú chrbticu
ruky a nohy

Sériu článkov o správnej ergonómii sme pre vás pripravili v spolupráci s fyzioterapeutkou Eliškou Mirskou z Jak sedět.

Mohlo by vás zaujímať

O nás – prečo vzniklo Písanie Hravo?

O nás – prečo vzniklo Písanie Hravo?

U nás v Písanie Hravo veríme dvom veciam: Písanie všetkými desiatimi má obrovský prínos a stojí za to ho ovládať. Výučba písania všetkými desiatimi má byť jednoduchá, zábavná a dostupná. 1) Písanie všetkými desiatimi má pre moderného človeka obrovský prínos Poznáte...

Cviky k počítaču #3: cviky na chrbticu

Cviky k počítaču #3: cviky na chrbticu

Väčšina z nás vykonáva svoju prácu v kancelárii – pri počítači. A práve to je pre naše telo nezdravé. Pripravili sme pre vás ďalší diel zo seriálu o cvikoch, ktoré zvládnete ľahko a rýchlo bez toho, aby ste museli odísť od počítača. V prvej časti sme sa zamerali na...

Ako sa píše libra? Článok s precvičením

Ako sa píše libra? Článok s precvičením

Potrebujete pridať libra znak do svojho textu? Nechce sa vám uvádzať nepekné GBP? V článku nájdete nielen návod, ako na to, ale aj možnosť ihneď si to precvičiť. Zvedavci sa na konci dozvedia, ako sa libra stala librou. Znak libra na PC Pokiaľ máte slovenskú...