O nás – prečo vzniklo Písanie Hravo?

od | 19. 08. 2020

U nás v Písanie Hravo veríme dvom veciam:

  1. Písanie všetkými desiatimi má obrovský prínos a stojí za to ho ovládať.
  2. Výučba písania všetkými desiatimi má byť jednoduchá, zábavná a dostupná.

1) Písanie všetkými desiatimi má pre moderného človeka obrovský prínos

Poznáte niekoho, kto nepoužíva počítač? My nie. A myslíme si, že je dôležité čas pri ňom tráviť efektívne a zdravo. Písanie všetkými desiatimi je spôsob, ako to docieliť. Ako?

Úspora času

Tento prínos sa zdá byť jasný, ale pozrime sa naň poriadne.

Aké to je, keď píšete 2x rýchlejšie? Alebo dokonca 3x?

2,5 hodiny týždenne navyše

Dajme tomu, že píšete 100 úderov za minútu „všetkými štyrmi“ a denne písaním strávite asi 2 hodiny čistého času (myslíme naozaj písaním, nie premýšľaním). Píšete e-maily, rôzne dokumenty, chatujete, možno si zapisujete len vlastné poznámky…

Keď budete písať „iba“ 2x rýchlejšie, ušetríte hodinu denne. Celú hodinu.

To je 2,5 hodiny za pracovný týždeň (dajme tomu, že víkendy trávite s rodinou).

Aké skvelé by bolo mať 2,5 hodiny týždenne navyše? A čo tak 10 hodín za mesiac alebo 120 hodín za rok? Ako by ste ich využili, či už v práci alebo v osobnom živote?

Išli by ste na dovolenku, viac by ste športovali alebo si čítali?

Stačí sa naučiť písať všetkými desiatimi.

Jak psát všemi deseti
Ako písať všetkými desiatimi

Veľká investícia?

Väčšina ľudí denne používa počítač, ale všetkými desiatimi nepíše.. ..Možno je to práve váš doktor (snáď ste nečakali dlho v čakárni) alebo pani na pošte. Zamyslite sa nad tým. Prečo to nevedia?

Pretože sú presvedčení, že naučiť sa písať všetkými desiatimi zaberie kopec času a úsilia. A že ich to nebude baviť. Tá investícia sa im zdá príliš veľká.

Lenže my vieme, že to tak byť nemusí. A to je dôvod, prečo vzniklo Písanie Hravo!

Užívateľom Písanie Hravo trvá v priemere 10 hodín čistého času tréningu (= hranie hier) na to, aby si osvojili základný prstoklad. Keď si to rozložíte na ideálnych 15-20 minútach denne, vychádza osvojenie tejto schopnosti zhruba na mesiac.

Je to ako s riadením auta. Keď začínate, musíte sa na všetko sústrediť, ale po čase to začne ísť tak nejako „samo“. Po osvojení základného prstokladu nielenže už píšete o niečo rýchlejšie, ale od tej chvíle píšete „správne“ aj v praxi, takže pri každom písaní trénujete.

Písanie Hravo je navyše navrhnuté tak, aby ľudí bavilo. Čím z toho strašiaka (“bude to náročné a nebude ma to baviť”) robíme niečo atraktívne. O tom ale viac v druhej časti.

Vďaka tomu všetkému je skutočne jednoduché naučiť sa písať správne. A nezáleží na tom, či ste mladí alebo starí (od ktorých často počúvame „to už nemá zmysel“).

Čas, ktorý ušetríte, je však iba zlomkom toho, čo vám písanie všetkými desiatimi do života prinesie. To, čo skutočne pocítite, sa týka týchto oblastí…

Zdravie

Množstvo ľudí trávi za počítačom toľko času, že je naozaj dôležité dávať pozor na to, aby si neustálym sedením pred obrazovkou neničili zdravie. Ako tomu pomôže písanie všetkými desiatimi?

přepínání pohledu z monitoru na klávesnici zdržuje a frustruje
Prepínanie pohľadu z monitora na klávesnicu zdržuje a frustruje

Prepínanie sem a tam

Predstavte si, že píšete „všetkými štyrmi“ a pozeráte pri tom na klávesnicu. A potom sa konečne pozriete na obrazovku na to, čo ste napísali. A čuduj sa svete, zistíte, že tam máte chybu. Aby ste ju opravili, musíte sa pozrieť znova na klávesnicu. Po oprave si opäť skontrolujete na obrazovke, že je opravená… Je vám asi jasné, kam tým mierime. Prepínanie pohľadu medzi klávesnicou a monitorom písanie neuveriteľne spomaľuje.

Okrem toho, vaše oči tým dostávajú poriadne zabrať. A oči máte len jedny (resp. dve).

Náš Jirka sa občas pri písaní pozerá chvíľu z okna. Pretože nepotrebuje vidieť klávesnicu a dokonca ani monitor (ak je to súvislý text a vie, čo chce napísať). Jeho oči si tak môžu od žiary monitora príjemne oddýchnuť, napríklad výhľadom na zelené stromy. Hneď sa cíti lepšie!

Zdravé sedenie

Chrbát máme tiež len jeden, preto je dôležité sedieť správne. Je to až také dôležité, že sme pripravili aj sériu článkov o zdravom sedení.

Ale zdravo sedieť sa nedá, pokiaľ sa každú chvíľu pozeráte na klávesnicu. Vtedy predkláňate hlavu a celá zdravá pozícia je fuč. Vyskúšajte si to.

Správné držení těla
Správne držanie tela

Správny prstoklad

Pri správnom písaní všetkými desiatimi robia naše ruky úspornejšie pohyby. Nehľadiac na to, že rozdeliť prácu medzi 10 prstov je oveľa efektívnejšie, než to nechať iba na dva alebo štyri „vyvolené“. Navyše, vďaka tomu môžete využívať ergonomickú klávesnicu, ktorá zníži napätie v zápästí. Ako taká klávesnica vyzerá? Prsty nášho Lukáša napríklad lietajú po tejto krásavici.

Ergonomická klávesnice - Microsoft Ergo Sculpt klávesnice
Ergonomická klávesnica – Microsoft Ergo Sculpt klávesnica

Pozornosť lepším smerom

Keď si človek zautomatizuje správne písanie, nemusí mu venovať nadmernú pozornosť. Môže ju využiť radšej inak a lepšie. Výsledkom sú kvalitnejšie texty. Opäť spomenieme náš jednoduchý príklad s ovládaním vozidla.

Kým ste sa v autoškole príliš sústredili na samotné ovládanie vozidla, nevšímali ste si až tak premávku (čo nie je úplne ideálne). Po čase ste si zvykli a ovládanie auta zautomatizovali. Tým sa kvalita vášho šoférovania výrazne zvýšila. A dnes sa dokážete aj rozprávať so spolujazdcom.

Plynulosť prenosu myšlienok do textu

Písanie všetkými desiatimi ide „na automat“. Vďaka tomu môžete venovať pozornosť svojim myšlienkam a zachytiť ich tak, ako prichádzajú. Nie sú tam chyby a preklepy, ktoré by vás rušili. Žiadne prepínanie očami medzi monitorom a klávesnicou. Myšlienky je potrebné zachytiť rýchlo. A pokiaľ píšete pomaly, všetky ich zapísať skrátka nestihnete. Koľkokrát sa vám stalo, že ste mali skvelú myšlienku, ktorá sa za chvíľu rozplynula ako para nad hrncom?

Je to ako keď hovoríte plynule nejakým jazykom. Napríklad po slovensky. Jednoducho poviete, čo chcete. Nezaseknete sa na tom, že si musíte spomenúť, ako sa to povie. Ani nakoniec nepoviete len polovicu, pretože sformulovať celú myšlienku by bolo príliš náročné. (Porovnajte s angličtinou, francúzštinou alebo s niečím, čo sa práve učíte.)

S písaním je to rovnaké.

Viac presnosti, menej preklepov

Písaním všetkými desiatimi znížite počet preklepov a pravopisných chýb v texte. So správnym prstokladom každý váš prst vie, kam sa má pre dané písmenko natiahnuť. Tým sa dramaticky zvýši vaša presnosť. Navyše, keď nejakú tú chybičku urobíte, prakticky okamžite si ju všimnete, pretože sa pozeráte na monitor už počas písania.

Klávesnica a myš

Ľudia sa učia používať nové technológie, ale len po softvérovej stránke. Pritom pri každom softvéri používajú to isté – myš a klávesnicu; takže stojí za to naučiť sa ich ovládať poriadne. Mnohonásobne sa to vráti.

Čím skôr, tým lepšie

V mladom veku žiaci používajú vo veľkej miere mobil a tablet viac ako počítač, ale keď sa ich pýtame, ako to vidia do budúcnosti, hovoria, že budú viac a viac používať počítač – na písanie textov, na prácu atď. A prekvapivo veľa z nich nám povedalo, že chápu dôležitosť písania všetkými desiatimi.

Málokto ale zájde tak ďaleko, že sa písanie všetkými desiatimi sám naučí. Preto ak sa žiaci naučia písať všetkými desiatimi už počas školskej výučby, v neskoršom veku to veľmi ocenia. To je skúsenosť väčšiny tých, ktorí už píšu všetkými desiatimi a s ktorými sme sa mali možnosť sa stretnúť – naučili sa to v škole a sú za to neskutočne vďační.

Niektorí učitelia nám hovoria, že „na hodinách informatiky na to nie je čas“. Na to máme dve odpovede. Po prvé, žiaci môžu v Písaní Hravo písať bez problémov aj doma (o tom nižšie). A po druhé, je otázkou, koľko zo súčasnej náplne hodín informatiky budú žiaci využívať v praxi, a to až niekoľko hodín denne po zvyšok ich života.

Neznamená to, že človek musí byť teenager, aby si užil prínosy, ktoré mu písanie všetkými desiatimi ponúka. Poznáme veľa ľudí, ktorí mali chuť urobiť v živote zmenu. Jednou z nich bol aj väčší rešpekt k svojmu času a svojim možnostiam. Ako hovorieval Jirkov starý otec – nikdy nie je neskoro, ale vždy je najvyšší čas.

2) Výučba písania všetkými desiatimi má byť jednoduchá, zábavná a dostupná

Mnoho ľudí nevie písať všetkými desiatimi, pretože si myslí, že naučiť sa to je ťažké, zdĺhavé a nudné. My ale vieme, že to ide s ľahkosťou a zábavne. A preto vzniklo Písanie Hravo. Robíme to skrátka inak, než bolo doteraz zvykom, aby sme priblížili zručnosť písania všetkými desiatimi čo najväčšej skupine ľudí.

Na akých princípoch Písanie Hravo stojí?

Zábava

Meníme dril na hru. Namiesto nudného odpisovania hrajú používatelia Písanie Hravo hry. Efekt je rovnaký: zautomatizujú si ovládanie jednotlivých klávesov. Ale pri takejto výučbe sa cítia oveľa lepšie.

Keď nás niečo nebaví, len málokedy pri tom vydržíme. Musíme mať buď silnú disciplínu, alebo to musíme mať povinné (ako napríklad žiaci v školách). Zábavnosť výučby je podľa nás jediný spôsob, ako písanie všetkými desiatimi priblížiť verejnosti. A funguje to.

Aj mnohí učitelia si uvedomujú, že ak žiakov výučba písania nebude baviť, môžu na to zanevrieť a mimo školy písať po starom. Pri návšteve jednej školy sme sa v triede pýtali, koľko žiakov po roku a pol (!) výučby v jednom zastaranom programe píše bežne (mimo školu) všetkými desiatimi. Z pätnástich to bol jeden…

Pozitívna motivácia

Neverili by ste, koľko hráčov sa vracia k cvičeniam, ktoré neodohrali na plné 3 hviezdičky, aby si vylepšili skóre. A tým, samozrejme, precvičujú to, čo im nešlo. Neberú to ako trest, skôr ako výzvu. Chcú mať predsa plný počet hviezdičiek.

Za chyby netrestáme viac, než je nutné. Nenútime hráčov sa vracať, nestrhávame im body. Keď urobia veľa chýb, tak skrátka danú hru nevyhrajú. Majú však možnosť opakovať ju koľkokrát chcú.

Hráči vidia svoj postup a majú tak motiváciu dostať sa na ďalšiu úroveň k ďalším klávesom. A potom až do Mora príležitostí, kde môžu trénovať pokročilé zručnosti.

Pravidelnosť

Lepšie 10 minút každý deň ako hodinu raz týždenne. Platí to ako pre fyzické cvičenie, tak aj pre tréning písania všetkými desiatimi. Každá hra zaberie 1-2 minúty, takže si k tomu človek môže sadnúť vtedy, keď má práve čas. Napríklad aj niekoľkokrát za deň. A ono sa to spočíta.

Naopak, hrať napríklad 2 hodiny vkuse nemá veľmi zmysel, pretože novo naučené pohyby sa musia ukotviť vo svalovej pamäti prstov – a to chce čas, nie ďalšie úsilie.

Preto ak sa vám niekedy v Písaní Hravo nebude dariť, dajte si pauzu a vráťte sa k tomu ďalší deň. Budete prekvapení.

Jednoduchá dostupnosť

Písanie Hravo je online. Beží v každom modernom prehliadači bez akejkoľvek inštalácie (starý Internet Explorer už nepoužívate, že nie?). Takže môžete hrať odkiaľkoľvek, kde máte počítač s internetom. Doma, v práci, v škole, na cestách…

Je to výhoda aj pre učiteľov, ktorí nechcú na svojich hodinách stráviť výučbou písania všetkými desiatimi príliš veľa času. Jednoducho nechajú žiakov hrať doma a na hodine môžu v priebehu niekoľkých minút skontrolovať ich prstoklad alebo správne sedenie. Zároveň uvidia výsledky žiakov z hrania doma, pretože celé Písanie Hravo funguje online.

A má to ešte jednu výhodu. Okamžite sú vám dostupné všetky vylepšenia, ktoré na Písaní Hravo urobíme. Nemusíte nič inštalovať, aktualizovať alebo kupovať novú verziu aplikácie. Automaticky máte vždy najnovšiu verziu.

Zrozumiteľnosť a príjemné používanie

Dbáme na to, aby sa Písanie Hravo hráčom aj učiteľom dobre používalo. Získavame spätnú väzbu a podľa nej vylepšujeme. Vedeli ste napríklad, že po každej hre nemusíte vôbec siahať na myš? Stlačením medzerníka môžete prejsť na ďalšiu hru alebo klávesom “A” si hru zopakovať.

Ďalšie informácie pridávame na náš blog, na ktorom sa práve nachádzate. Články radíme podľa kategórií. Nájdete tu informácie o tom, ako využiť Písanie Hravo na maximum, spolu s tipmi pre učiteľov na výučbu s Písanie Hravo.

Sme tiež k dispozícii na e-maile (info@pisaniehravo.sk) a s učiteľmi a ľuďmi z firiem sme v neustálom kontakte a pomáhame im odniesť si z Písania Hravo to najlepšie.

Skrátka, keď to už robíme, tak poriadne. Nehľadáme dôvody, prečo niečo nejde, ale spôsoby, ako to urobiť.

Čo ďalej? Vyskúšajte Písanie Hravo!

Pokiaľ ešte nepíšete všetkými desiatimi, pridajte sa a poďte hrať. A ak s vami rezonuje náš prístup, budeme radi za zdieľanie Písania Hravo ľuďom, ktorým by mohlo pomôcť. Ďakujeme!


Mohlo by vás zaujímať

Cviky k počítaču #2: cviky na hrudnú chrbticu

Cviky k počítaču #2: cviky na hrudnú chrbticu

Dlhodobé sedenie pri počítači nie je pre naše telo žiadna výhra. Hrbíme sa, ohýbame sa smerom ku klávesnici a prekrižujeme nohy. Hľadáme totiž polohu, v ktorej sa nám bude dobre pracovať. A práve preto je nutné sa aspoň z času na čas poriadne pretiahnuť. V minulom...

Cviky k počítaču #1: cviky na krčnú chrbticu

Cviky k počítaču #1: cviky na krčnú chrbticu

Kancelárska práca a dlhodobé sedenie pri počítači idú spolu ruka v ruke. A to pre telo neveští nič dobré. Zabudnite na nekonečné výhovorky týkajúce sa toho, prečo si práve dnes nemôžete dať do tela a zacvičte si rovno v kancelárii! Spísali sme pre vás niekoľko tipov...