Prstkrabica alebo prečo dávať prsty do krabice?

od | 21. 09. 2021

Ako docieliť, aby ste písali naozaj rýchlo? Jednoducho: naučte sa písať bez pozerania na klávesnicu. A práve v tom vám pomôže prstkrabica.

Prečo je prstkrabica dôležitá?

Na rýchlosti vašich prstov zo začiatku nezáleží. Môžete písať relatívne rýchlo aj tromi prstami a pozerať sa na klávesnicu, ale takto sa medzi majstrov nedostanete. Takáto technika má svoj limit (a to dosť nízky). Je iba jeden spôsob, ako sa dostanete ďalej – keď vaše prsty budú vedieť písať samy bez toho, aby ste očami hľadali jednotlivé klávesy.

Keď sa naučíte správny prstoklad, bude každý prst obsluhovať svoje písmenká. Napríklad budete chcieť napísať T a ľavý prstenník bude vedieť, že má vyraziť nahor. Iba tak môžete písať skutočne rýchlo – bez pozerania na klávesnicu. Je to krásny pocit, keď píšete všetkými desiatimi a slová sa zjavujú na obrazovke plynulo a zároveň s tým, ako sa vám formujú v hlave.

A teraz už k tej prstkrabici.

Páčila sa vám vyššie načrtnutá predstava? Prstkrabica vám môže pomôcť, aby ste sa tam dostali. Od prvej chvíle budete mať zakrytú klávesnicu, vďaka čomu sa samy prsty budú učiť, kde je aké písmeno.

Ako prstkrabicu vyrobiť?

Prstkrabicu si vyrobíte veľmi jednoducho zo škatule, z kartónu alebo napríklad zo škatuliek od čaju. Konkrétny návod si môžete stiahnuť tu. Zvládnete to za 15 minút (ak vám nerobia vrásky trochu nerovné hrany), alebo s trochou precíznosti a merania za 30 minút. A nezabudnite si ju aj ozdobiť podľa svojej fantázie.

Prstkrabice vytvorená z krabičiek od čaju
Prstkrabice vytvorená z krabičiek od čaju

Je to jednoduchá pomôcka, ktorú zo začiatku nebudete mať radi. Ale vydržte to s ňou. Naučíte sa písať všetkými desiatimi oveľa rýchlejšie.

P.S.: Keď sa učia písať všetkými desiatimi v USA, si takúto podobnú prstkrabicu kupujú za $26. My si ju dokážeme vyrobiť sami za 20 minút aj s peknou dekoráciou. 🙂

A keď už viete, ako sa rýchlejšie naučiť písať všetkými desiatimi, nezabudnite, že pri písaní je dôležité aj správne sedieť.

Mohlo by vás zaujímať

Ušetrite náklady zvýšením efektivity svojich ľudí

Ušetrite náklady zvýšením efektivity svojich ľudí

Ak naučíte svojich zamestnancov písanie všetkými desiatimi, môžete na nákladoch na každého z nich ušetriť aj 200 Eur za mesiac. My to máme spočítané. Čo vy? Schválne, už ste si niekedy stopovali, za ako dlho zvládnu vaši kolegovia vybaviť e-mail? Odpovedať klientovi?...