Novomesačné predsavzatie

od | 01. 09. 2021

Začína september. Tri štvrtiny roka už máme za sebou a pritom sa zdá, ako keby začal iba včera. Pamätáte si ešte na svoje predsavzatia? Ako ste na tom? Darí sa vám ich plniť alebo spolu s tými minuloročnými čakajú na ďalší január?

Novoročné predsavzatia sú ťažké. Robíme ich všetci, ale kto ich naozaj dodrží? Rok je dlhá doba. Všedné starosti rýchlo prevalcujú všetky dobré rozhodnutia. A zrazu zistíme, že pokračujeme vo vyjazdených koľajniciach.

Je ľahké povedať si, že predsavzatia vlastne nemajú zmysel. Ale pritom je škoda nevyužiť elán, ktorý cítime, keď sa začína niečo nové. Vnútorné odhodlanie a nadšenie by nemali ostať nevyužité. Ja osobne navrhujem zameniť novoročné predsavzatia za novomesačné.

Predsavzatie nemusí byť na celý rok

Rok je ohromne dlhá doba. A nech si o sebe myslíme čokoľvek, predstava celého roka dokáže vydesiť aj silnejšie povahy. Mesačné predsavzatia sú ľahšie uchopiteľné a nepôsobia tak desivo. Navyše, za mesiac človek zvládne všeličo.

Keď si poviem: „Rok budem cvičiť, jesť zdravo a pravidelne upratovať“, automaticky o sebe pochybujem, ale…

Mesiac sa učím stojky na hlave.

Mesiac venujem miešaniu koktailov.

Za mesiac sa naučím písať všetkými desiatimi.

Správny prstoklad nie je komplikovaný. Je potrebnej len trocha praxe.

Na zvládnutie základného prstokladu na písanie všetkými desiatimi stačí 10 hodín. To zodpovedá 20 dňom, keď písaniu venujeme 30 minút denne. Ak započítame aj precvičovanie počas písania pracovných emailov, za necelý mesiac máme jedno užitočné predsavzatie splnené.

Viditeľné pokroky

Jedným z častých dôvodov, prečo (moje) predsavzatia nefungovali, je to, že išlo o veci bez (rýchlej) spätnej väzby. Myslím, že mnoho ľudí sa stotožní s mojím „mala by som mať o päť kíl menej“ a z toho jasne vyplývajúce predsavzatie schudnúť. Lenže kedy na sebe vidíte ubúdajúce gramy?

Predsavzatie, kde je vidieť okamžitý pokrok, je hneď o inom. Keď už po prvej hodinke človek vidí, že vie napísať správnymi prstami fjfjfjfjfj fjdk fjdk fjdk fjdk či fjdksl fjdksl fjdksl, hneď sa cíti lepšie a ďalší deň s chuťou pokračuje ďalej, kým nezvládne celú klávesnicu.

Aj vďaka štatistikám vidíte, aký je váš pokrok a čo ste všetko už dosiahli.

Predsavzatia je možné zvládať hravo

Ešte som neobjavila zábavné chudnutie. Ale verím tomu, že ak nájdem spôsob, ako si povedať „Skáčem od radosti z toho, že som si namiesto syra dala mrkvu“, tak mám vyhrané. 😀 

Pri správnej voľbe programu na písanie všetkými desiatimi je možné precvičovať s radosťou. Vďaka postupovaniu vpred na mape klávesveta, priebežným štatistikám, možnosti hrať s priateľmi a súťažiť s nimi (alebo proti nim), si radosť v učení nájde každý.

Hravá mapa klávesveta

Končiť mesiac s tým, že som sa naučila niečo, čo môžem využívať do konca života, ako v práci, tak v osobnom živote, zvíťazila som nad ostatnými (a hlavne sama nad sebou) a navyše som sa pri tom pobavila, nie je vôbec zlé. Navyše mesiac, keď som dokončila to, čo som si predsavzala, dvíha sebavedomie a dodáva radosť a odvahu do ďalšieho mesiaca, kedy mojím predsavzatím budú najskôr ony miešané koktaily.

Veľa radosti, hry a pocitu naplnenia v septembri, v októbri či v decembri!

P.S.: Okrem licencií pre jednotlivcov si môžete vybrať aj licenciu pre firmy či pre školy, pretože čím viac ľudí hrá, tým väčšia je šanca, že všetci svoje novomesačné predsavzatie splníte.

Mohlo by vás zaujímať

Klávesové skratky pre PC: písanie a úprava textu

Klávesové skratky pre PC: písanie a úprava textu

Ovládanie počítača pomocou klávesnice je oveľa rýchlejšie ako pomocou myši. Klávesové skratky vám pomôžu napísať a upraviť text rýchlejšie a skôr, než by ste zabudli, čo ste vlastne chceli urobiť.   Ak máte počítač Mac, klávesové skratky nájdete v samostatnom...

Ako napísať paragraf, hashtag alebo euro?

Ako napísať paragraf, hashtag alebo euro?

Tiež už ste sa ocitli v situácii, keď ste chceli napísať paragraf § hastag # euro € a podobné znaky, ale nevedeli ste, ako na to? A tak ste ho nakoniec odniekiaľ skopírovali? Aby ste už viackrát nestrácali čas zbytočným hľadaním, spísali sme pre vás taký malý ťahák na...

Ako efektívne pracovať? Skúste pomodoro!

Ako efektívne pracovať? Skúste pomodoro!

Techník na zefektívnenie práce je neúrekom. Efektivita je zaklínacím slovom dnešnej doby. Možno preto, že okolo nás je tak veľa rušivých vplyvov, ktoré nás rozptyľujú. Ako s tým skoncovať? Vyskúšajte techniku pomodoro. Zaslúžite si prestávky Zdá sa vám, že by som mala...