Prstoklad na klávesnici: prežitok alebo nutnosť?

od | 08. 02. 2023

V dnešnej dobe sa už ťažko zaobídeme bez používania počítača, internetu a ďalších moderných technológií. Aby nám život uľahčovali, a nie strpčovali, je dobré vedieť ich správne používať. A častokrát je to jednoduchšie, než by sa mohlo zdať.

Napríklad taká počítačová klávesnica. Hľadať na nej každé jedno písmenko alebo znak je naozaj frustrujúce… Ale stačí ju používať efektívne a razom sa zmení na najlepšiu pomocníčku.

Preto sa v tomto článku pozrieme na to, či je predpísaný prstoklad na PC ešte stále v kurze a v čom spočíva jeho čaro.

Čo to ten prstoklad vlastne je…

Ako už napovedá názov, prstoklad je spôsob, akým sú kladené alebo uložené naše prsty. To znamená, že sú na klávesnici rozložené určitým spôsobom, podobne ako má pianista prsty na klávesoch piana.

My sa budeme zaoberať tým prstokladom, ktorý je najvyužívanejší a najznámejší, a to je QWERTZ alebo QWERTY.

Aký je rozdiel medzi typmi klávesníc QWERTZ A QWERTY, ktorú je lepšie využívať v slovenčine a prečo medzi nimi neprepínať, sa dočítate v článku Prepínate klávesnicu z anglickej na slovenskú? Už to nerobte.

Multitasking pre prsty

Vo východiskovej (základnej) pozícii má každý z desiatich prstov svoje miesto, teda jeden kláves. Napríklad ukazovák pravej ruky je v základnej pozícii vždy položený na písmenku J.

Keďže klávesov je na klávesnici viac ako našich prstov, musí každý prst zvládnuť „multitasking“. Spomínaný pravý ukazovák má na starosti okrem písmena J aj H, N, M a vyššie zase Z, U, ý, á. Pekne to ilustruje tento obrázok, na ktorom sú vyznačené klávesy farebne spolu s prstom, ktorý ku tej-ktorej klávese patrí.

www.pisaniehravo.sk

5x áno pre prstoklad na klávesnici

Možno si hovoríte, že písať na klávesnici zvládate aj bez prstokladu. Iste, je veľa ľudí, ktorí túto zručnosť neovládajú, aj keď je práca na PC ich živobytím. Ale musíme vám prezradiť, že ovládať prstoklad má samé výhody! Takže za zváženie to stojí, čo poviete?

Dáme vám len niekoľko argumentov, prečo ovládať prstoklad:

  • zvýšite rýchlosť písania, takže ušetríte čas alebo zvládnete viac práce (ako len chcete 🙂 )
  • budete robiť menej chýb pri písaní
  • uľavíte očiam, ktoré nebudú musieť neustále prepínať pohľad z obrazovky na klávesnicu tak ako predtým
  • budete sústredenejší na prácu, pretože už nebudete musieť hľadať každé písmenko alebo opravovať chyby
  • je to zručnosť, ktorú využijete v práci i v každodennom živote.

Kliknite si aj na náš článok, v ktorom sme sa tejto téme venovali viac: 10 dôvodov, prečo písať všetkými desiatimi.

Musím dodržiavať predpísaný prstoklad?

Odpoveď znie – nie, nemusíte. Ale až také jednoduché to nebude.

Prstoklad QWERTZ alebo QWERTY má svoje logické usporiadanie, je rokmi overený a fungujúci. Protiotázkou by teda mohlo byť: Načo si komplikovať život a zbytočne vymýšľať niečo iné?

V každom prípade, dôležité je, aby bol prstoklad ustálený a rozumný. To znamená, aby boli klávesy primerane rozdlené medzi jednotlivé prsty čo sa týka počtu kláves, ktoré majú obsluhovať, i vzdialenosti od východiskovej pozície. Prstoklad je nelogický, ak polovicu klávesnice ovládajú ukazováky alebo niektorý prst siaha tam, kde to má iný prst bližšie.

prstoklad qwerty

zdroj: unsplash.com

Chcete si vyskúšať správny prstoklad v praxi? V našom kurze Písanie Hravo sa ho naučíte krok za krokom, od prvého klávesu až po pokročilé klávesové skratky. Stačí jednoduchá registrácia a môžete sa naučiť prvých 9 klávesov zadarmo.

Mohlo by vás zaujímať

Súťaže Písanie Hravo – ako na ne?

Súťaže Písanie Hravo – ako na ne?

Súťaže Písanie Hravo vám prinášajú možnosť spestrenia výučby písania na klávesnici. Sú tiež ideálnym nástrojom na zvýšenie motivácie a slúžia aj ako nástroj na hodnotenie dosiahnutých zručností v písaní. Výhodou je, že súťažiť medzi sebou môže ktokoľvek, či už má...

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Predstavte si, svet, v ktorom: Telefónna operátorka dokáže hovoriť s klientom a všetko zároveň zapisovať. Programátor môže rovno kontrolovať vznikajúci kód a nemusí preostrovať z klávesnice na obrazovku. Asistentka dokáže všetky emaily napísať za polovicu času....

Ako sa píše hviezdička * ? Článok s precvičením!

Ako sa píše hviezdička * ? Článok s precvičením!

Znak hviezdička alebo aj asterisk je na klávesnici obľúbený vtedy, ak niekomu cez chat posielate pusu alebo pokiaľ v texte chcete dodať nejaké informácie pod čiaru. Hviezdička sa dá napísať veľmi jednoducho, ak máte numerickú klávesnicu, kde je pre ňu vyhradené...