Prepínate klávesnicu z anglickej na slovenskú? Už to nerobte

od | 14. 03. 2022

Klávesnicu začali prepínať všetci asi z rovnakého dôvodu: potrebovali znaky, ktoré nevedeli nájsť na slovenskej klávesnici. A hoci je to pochopiteľné, následkom je výrazný pokles efektivity práce. Pozrieme sa na to, prečo neprepínať a kde na slovenskej klávesnici nájsť všetko, čo je potrebné. (Vrátane ťaháka, ktorý vám pomôže s tým, aby ste už nikdy nemuseli nič hľadať.)

Aké sú výhody a nevýhody jednotlivých klávesníc

Jazykových variantov klávesnice je nepreberné množstvo. V našich končinách sa najčastejšie stretnete s nasledujúcimi variantmi:

  • Slovenská QWERTZ
  • Slovenská QWERTY
  • Anglická (resp. americká) QWERTY

Najčastejšími prívržencami anglickej klávesnice sú programátori, pretože potrebujú špeciálne znaky, ktoré sa im na anglickej klávesnici ľahšie hľadajú. Lenže jej zásadnou nevýhodou je, že nemá slovenskú diakritiku. 

Niekde sa síce stretnete s tým, že buď je prípustné písať bez diakritiky alebo píšete po anglicky, ale stopercentne sa jej vyhnúť nedokážete. Napísať oficiálny e-mail bez diakritiky? Zmluva bez diakritiky? Vypĺňať oficiálny formulár bez diakritiky? To rozhodne nepôsobí profesionálne. Takže v tej chvíli musíte prepnúť na niektorú slovenskú klávesnicu.

Ako poklesne vaša produktivita, ak neviete ovládať posledný rad so slovenskou diakritikou a navyše sa vám začne pliesť Y a Z?

Používať anglickú klávesnicu v slovenskom prostredí je nešťastne polovičaté riešenie, ktoré stojí veľa produktivity. Pritom aj slovenská klávesnica QWERTZ obsahuje všetky znaky, ktoré potrebujete. A vystačia si s ňou aj programátori.

Dôvodom, prečo nepoužívať slovenskú QWERTY je ten, že prevažná väčšina prostredia má klávesnicu QWERTZ. Vo chvíli, keď budete musieť písať inde, máte takmer zaručené, že v Y a Z budete robiť preklepy a ich oprava vás výrazne spomalí. Navyše ani nezískate žiadnu výhodu pri písaní špeciálnych znakov.

Prečo neprepínať klávesnice medzi jazykovými verziami?

Jednoducho preto, že sa výrazne zvýši počet chýb zakaždým, keď prepnete. Prepínanie medzi štandardnou slovenskou a štandardnou anglickou klávesnicou znamená zmenu polohy Z a Y. To spravidla znamená viac chýb alebo viac premýšľania nad tým, kde ktorý znak práve leží.

Každé prepnutie vyžaduje od mozgu, aby sa preorientoval na nové rozloženie. To znamená, že kapacitu, ktorú môžete venovať vymýšľaniu toho, čo chcete písať, musíte venovať buď sústredeniu na to, kde sa nachádza Z, alebo opravovaniu preklepov. Neprepínať je vždy lepšie.

Kde na štandardnej slovenskej klávesnici nájdete všetky potrebné znaky?

Časť znakov máte rovno na klávesoch v pravej časti klávesnice, ostatné sa skrývajú pod klávesovými skratkami. Na ich sprístupnenie potrebujete kombináciu Ctrl + ľavý Alt alebo pravý Alt (či AltGr). Na nasledujúcej klávesnici a v tabuľke nájdete ich prehľad. 

Túto klávesnicu si môžete stiahnuť a napríklad vytlačiť a dať k počítaču na viditeľné miesto, pokiaľ si zapamätáte, kde jednotlivé znaky nachádzajú.

Bielou farbou sú na klávesnici vypísané znaky, ktoré napíšete, ak držíte pravý Alt (AltGr) či kombináciu Ctrl + ľavý Alt a ten daný kláves. # teda napíšete tak, že podržíte AltGr + X.

Speciální znaky na slovenské klávesnici. Prečo neprepínať z anglickej klávesnice na slovenskú
Slovenská klávesnica s umiestnením špeciálnych znakov na pozadí bežných písmen.

Pre rýchlejší prehľad je tu klávesnica iba so špeciálnymi znakmi, ktoré sa píšu pomocou AltGr.

Prečo neprepínať z anglickej klávesnice na slovenskú
Slovenská klávesnica s umiestnením špeciálnych znakov.

Špeciálne znaky na slovenskej klávesnici – prehľad

Ak patríte k ľuďom, ktorým lepšie vyhovuje tabuľka, zoznam všetkých špeciálnych znakov na slovenskej klávesnici nájdete tu:

Znak (na prekopírovanie)Klávesová skratka na Windows
Spätné lomítko \AltGr + Q
Zvislá čiara |AltGr + W
Euro €AltGr + E
Delenie ÷AltGr + ú
Krát ×AltGr + )
đAltGr + S
ĐAltGr + D
Hranatá závorka [AltGr + F
Hranatá závorka ]AltGr + G
łAltGr + K
ŁAltGr + L
Dolár $AltGr + ô
Ostré s ßAltGr + §
Hashtag #AltGr + X
Ampersand &AltGr + C
Zavináč @AltGr + V
Zložená zátvorka {AltGr + B
Zložená zátvorka }AltGr + N
Špicatá zátvorka <AltGr + , (čiarka)
Špicatá zátvorka >AltGr + . (bodka)
Hviezdička *AltGr + – (pomlčka)
Klávesové skratky pre špeciálne znaky na slovenskej klávesnici na Windows

Ak máte Mac, potom sa klávesové skratky nachádzajú na iných miestach. Ich zoznam nájdete v nasledujúcej tabuľke:

Znak (na prekopírovanie)Klávesová skratka na Macu
Spätné lomítko \Znak vedľa klávesy Y
Zvislá čiara |SHIFT + klávesa vedľa Y ()
Euro €Alt/Option + 2
Delenie ÷Alt/Option + /
Hranatá zátvorka [Alt/Option + ú
Hranatá zátvorka ]Alt/Option + )
łPodržíte Alt/Option + L
ŁPodržíte SHIFT + Alt/Option + L
Dolár $Alt/Option + 4
Ostré s ßAlt/Option + S
Hashtag #Alt/Option + 3
Ampersand &Alt/Option + 7
Zavináč @Alt/Option + 2
Zložená zátvorka {Alt/Option + 9
Zložená zátvorka }Alt/Option + 0
Špicatá zátvorka <Alt/Option + , (čiarka)
Špicatá zátvorka >Alt/Option + . (bodka)
Hviezdička *Alt/Option + 8
Klávesové skratky pre špeciálne znaky na slovenskej klávesnici na Mac

Ako sa preučiť iba na slovenskú klávesnicu?

Teraz už nemusíte prepínať z jednej jazykovej verzie na druhú. Lenže ako sa preučiť na štandardnú slovenskú?

  1. Na nejaký čas spomaľte a píšte vedomejšie. (Čoskoro si zvyknete a potom sa automaticky vrátite k svojej pôvodnej rýchlosti písania.)
  2. Pokiaľ opakovane robíte v niečom preklep (Z, Y), natrénujte si to. Venujte minútu času písaniu slov, ktoré obsahujú problémovú klávesu. Po niekoľkonásobnom precvičovaní sa vám to zautomatizuje.

Rovnaké to bude aj v prípade, že prejdete z Windows na Mac alebo naopak. A častokrát aj v prípade, že si zaobstaráte nový notebook či novú klávesnicu. Prejsť na novú klávesnicu chvíľu trvá, ale pokiaľ spomalíte a venujete zvykaniu si pár vedomých minút, všetko hravo zvládnete.

Stojí za to naučiť sa to a neprepínať. Akékoľvek prelaďovanie vždy zaberie určitú mentálnu kapacitu. Preto je najideálnejšie, ak používate stále rovnakú klávesnicu a tú neprepínate.  

Pokiaľ sa okrem špeciálnych znakov chcete naučiť aj písať všetkými desiatimi a tým pozdvihnúť ovládanie klávesnice na úplne novú úroveň, vyskúšajte kurz Písanie Hravo.

Mohlo by vás zaujímať

Prstkrabica alebo prečo dávať prsty do krabice?

Prstkrabica alebo prečo dávať prsty do krabice?

Ako docieliť, aby ste písali naozaj rýchlo? Jednoducho: naučte sa písať bez pozerania na klávesnicu. A práve v tom vám pomôže prstkrabica. Prečo je prstkrabica dôležitá? Na rýchlosti vašich prstov zo začiatku nezáleží. Môžete písať relatívne rýchlo aj tromi prstami a...

Ako sa píše znak delenia ÷ ? Článok s precvičením!

Ako sa píše znak delenia ÷ ? Článok s precvičením!

Rovnako ako pri znaku krát, aj tu existuje spôsob, ako sa symbolu pre delenie vyhnúť. Je možné použiť lomku a je to. Ale čo keď naozaj potrebujete použiť znak delenia? Kde sa na klávesnici hľadá? Znak delenia na PC Rovnako ako pri ostatných znakoch, si aj tentokrát...

Prstoklad na klávesnici: prežitok alebo nutnosť?

Prstoklad na klávesnici: prežitok alebo nutnosť?

V dnešnej dobe sa už ťažko zaobídeme bez používania počítača, internetu a ďalších moderných technológií. Aby nám život uľahčovali, a nie strpčovali, je dobré vedieť ich správne používať. A častokrát je to jednoduchšie, než by sa mohlo zdať. Napríklad taká počítačová...