Čo je prstkrabica a prečo ju so žiakmi vyrobiť?

od | 21. 09. 2021

Je ťažké presvedčiť žiakov, aby sa pri písaní všetkými desiatimi pozerali iba na obrazovku a nehľadali písmenká na klávesnici. Ako im pomôcť, aby skutočne začali písať správnym prstokladom a pozerali sa iba na obrazovku? Vytvorte si spoločne prstkrabicu!

Čo je prstkrabica a ako na ňu?

Prstkrabica alebo akákoľvek pomôcka, ktorá zabraňuje pozerať sa na klávesnicu, donúti žiaka k tomu, aby si skutočne vytvoril iba mentálnu mapu a naučil sa pri písaní na klávesnici používať tie správne prsty. Zo začiatku to pre žiakov bude ťažšie, ako keby mali šancu aspoň nakuknúť. Ale nakoniec sa im to vyplatí a písanie všetkými desiatimi zvládnu oveľa rýchlejšie.

Ukrojte si chvíľu z výtvarnej výchovy na výrobu prstkrabice. Môžete ju vyrobiť z väčšej krabice, z kartóna alebo napríklad aj z krabičiek od čaju.

V USA sa s podobnou pomôckou písania všetkými desiatimi vyučuje a každého to stojí $26. U nás ju zvládneme vyrobiť svojpomocne počas hodiny výtvarky.

Presný návod na výrobu prstkrabice nájdete tu.

Výroba aj s dekorovaním zaberie približne hodinu. Vznikne originálna krabica na zakrytie klávesnice, vďaka ktorej už nemusíte žiakov kontrolovať a napomínať. Rovnakú prstkrabicu si môžu vyrobiť aj na použitie doma, aby aj tam trénovali správne.

Prepojenie s inými predmetmi

Táto aktivita sa dá spojiť aj s inými zručnosťami a znalosťami. Žiaci si môžu prstkrabicu ozdobiť anglickými slovíčkami, môžu spočítať objem prstkrabice či obsahy jednotlivých strán… Nech si na prstkrabici namaľujú, čomu by sa chceli venovať v budúcnosti a ako im v tom pomôže písanie všetkými desiatimi.

Nie je nad poriadnu motiváciu a možnosť stále na prstkrabici vidieť kresbu, na ktorej ako budúca novinárka píšem jeden článok za druhým všetkými desiatimi. Alebo ako ochrankyňa zvierat píšem tlačové správy o ich záchrane. A pomocou prstkrabice k tomu budú žiaci o krôčik bližšie.

Pokiaľ vás zaujímajú skúsenosti z výučby s Písaním Hravo, máme pre vás prípadové štúdie zo základnej školy v Plzni a zo základnej školy v Týnci nad Sázavou.

Mohlo by vás zaujímať

Ako sa píše hviezdička * ? Článok s precvičením!

Ako sa píše hviezdička * ? Článok s precvičením!

Znak hviezdička alebo aj asterisk je na klávesnici obľúbený vtedy, ak niekomu cez chat posielate pusu alebo pokiaľ v texte chcete dodať nejaké informácie pod čiaru. Hviezdička sa dá napísať veľmi jednoducho, ak máte numerickú klávesnicu, kde je pre ňu vyhradené...

Ako sa píše ampersand & ? Článok s precvičením!

Ako sa píše ampersand & ? Článok s precvičením!

Ampersand je úsmevné slovo reprezentujúce spojku "a" alebo "et" (latinské a). V slovenčine sa mu častokrát hovorilo obchodné A. Prečo a ako ho napísať, vám prezradíme v tomto článku. Ampersand znak na PC V prvom rade si treba dať pozor na to, akú máte klávesnicu, a to...