Ako sa píše nedeliteľná medzera? Článok s precvičením!

od | 04. 08. 2021

Čo znamená nedeliteľná (nezlomiteľná) medzera a prečo je dôležité naučiť sa ju písať? Toto a pár ďalších drobností zistíte v článku. Zároveň novo nadobudnuté znalosti budete môcť hneď vyskúšať.

Nedeliteľná medzera na PC

Na PC sa nezlomiteľná medzera častokrát píše pomocou kláves Ctrl + Shift + medzera.

V prípade, že vám vyššie uvedený spôsob nefunguje, je vždy možné sa spoľahnúť na ASCII kódy, kde sa nezlomiteľná medzera napíše stlačením klávesu Alt a vyťukania kódu 0160 na numerickej klávesnici. Po pustení Altu sa pevná medzera napíše.

Pevná medzeraNa klávesniciASCII kód
 Ctrl + Shift + medzeraAlt + 0160
Ako sa píše nezlomiteľná medzera
Nedělitelná mezera se píše pomocí Shift + ctrl + mezerníku
Ako napísať nedeliteľnú medzeru

Vyskúšajte si to:

Nedeliteľná medzera na Mac

Pri Macu je situácia jednoduchšia. Nedeliteľná medzera sa napíše pomocou klávesy Option a medzerníka, prípadne Option + Shift + medzerník.

Priestor na skúšanie máte tu:

Prečo vedieť správne písať?

Písanie nie je iba otázkou správneho použitia medzier, hoci aj tie sú nepochybne dôležité. Určitú časť dňa strávi písaním skoro každý. Nie je nič lepšie, ako keď môžete písať bez premýšľania nad tým, kde je aké písmeno. Vďaka Písaniu Hravo dokážete používať na písanie všetky svoje prsty. Každý z nich bude mať na starosti „svoje“ písmenká a razom budete písať rovnako rýchlo, ako budú plynúť vaše myšlienky.

Prvých desať klávesov je zadarmo, aby ste mohli vyskúšať, či je to pre vás to pravé.

Na čo je dobrá nedeliteľná medzera?

Krátka odpoveď: na to, aby sa nám nerozdelili veci, ktoré majú byť spolu.

Dlhá odpoveď: nedeliteľná medzera sa používa vždy tam, kde je potrebné dať medzeru, ale zároveň nechcete, aby sa Vám na konci riadka jednotlivé časti daného výrazu rozdelili. Napríklad v slovenčine nikdy nenechávame na konci riadku samotné neprízvučné predložky (v rámci … ), pokiaľ za číslom nasleduje jednotka (10 km), pri telefónnych číslach (+420 774 555 333), medzi menami a titulmi (A. Novákova, Ing .Novákova), pri dátumoch (4. 8. 2021) …

Pri všetkých týchto príkladoch si predstavte, že máte čítať text a prvá časť zostane na hornom riadku a druhá za medzerou sa posunie na ďalší riadok. To by bolo pre čitateľov nepríjemné… a preto sa používa nedeliteľná medzera.

Ešte jedna zaujímavosť: Okrem nedeliteľnej medzery existuje ešte pevná medzera. Tá je nielen nezlomiteľná, ale ešte navyše má pevne danú šírku, zatiaľ čo tá nedeliteľná sa svojou šírkou prispôsobuje textu.

Mohlo by vás zaujímať

Ako hodnotiť žiakov pri výučbe v Písanie Hravo

Ako hodnotiť žiakov pri výučbe v Písanie Hravo

Ako učiteľ si možno kladiete otázku, ako vlastne žiakov hodnotiť v písaní všetkými desiatimi. Učitelia zväčša žiakov hodnotia podľa presnosti písania, počtu chýb a výsledných percent. Táto negatívna motivácia ale u školákov často vyvoláva stres a to vedie k tomu, že...

Cviky k počítaču #4: cviky na ruky a nohy

Cviky k počítaču #4: cviky na ruky a nohy

Dlhodobé sedenie pri počítači nie je pre naše telo zdravé. Či už teda pri počítači pracujete viac alebo menej, mali by ste myslieť predovšetkým na svoje zdravie. Čas od času je dobré sa prejsť po kancelárii. Dôvodov môže byť veľa. Choďte si niečo okopírovať, uvariť si...

Ako sa píše spätná lomka? Článok s precvičením

Ako sa píše spätná lomka? Článok s precvičením

Spätné lomítko, spätná lomka, opačné lomítko či lomka naopak. Aj takto sa v našich končinách hovorovo prezýva spätná lomka. Ide o prekvapivo dôležitý znak, a to nielen pri písaní kódu. Ako ho napísať na PC a na Macu? Spätná lomka na PC Môžete ho, tak ako väčšinu...