Prekonávanie bariér vo vzdelávaní: Ako adaptovaný kurz Písanie Hravo pomohol môjmu synovi

od | 02. 01. 2024

Ako matka syna s PAS (poruchou autistického spektra), ADHD (poruchou pozornosti s hyperaktivitou) a dysgrafiou som synovi pomáhala prekonávať prekážky vo vzdelávaní, najmä v oblasti písomného prejavu.

Výzvy a prvý krok

Písanie rukou je pre môjho syna vždy frustrujúce a vyčerpávajúce. Vyžaduje si nadmerné sústredenie a často viede k tomu, že v polovici vety zabudne, čo chce napísať, alebo k úplne nečitateľným výsledkom. Jeho boj s písomným prejavom sa netýká len techniky písania; je to komplexný problém zahŕňajúci ťažkosti s formulovaním myšlienok, udržaním pozornosti a fyzickou námahou spojenou s písaním.

namáhavé písanie rukou

Keď pandémia prinútila školy prejsť na online výučbu, môj syn začal používať pri písaní školských úloh počítač. Bola to príležitosť skúsiť syna viesť k písaniu všetkými desiatimi, teda k prstokladu.

Ako sme objavili adaptovaný kurz Písanie Hravo

Pomohlo mi, keď sme objavili kurz písania všetkými desiatimi na klávesnici Písanie Hravo Milo ma prekvapila adaptovaná verzia. Iné kurzy nič podobné nemajú. Táto verzia je navrhnutá s ohľadom na potreby ľudí, ako je môj syn – s rôznymi postihnutiami a štýlmi učenia.

Spočiatku som nevedela, či bude adaptovaná verzia pre syna vhodná, ale ukázalo sa, že áno. Je jednoduchá, intuitívna a predovšetkým priateľská k používateľom s rôznymi špeciálnymi potrebami. Farby a rozloženie sú navrhnuté tak, aby minimalizovali vizuálne a kognitívne preťaženie, čo umožňuje môjmu synovi sústrediť sa na samotné učenie.

adaptovaná verzia kurzu

adaptovana verzia Písanie Hravo

Skúsenosť s kurzom

Postupne vidím, ako sa jeho schopnosti zlepšujú. To, čo mu predtým trvalo hodiny písania rukou, teraz dokáže vyjadriť na klávesnici behom chvíle. Tento pokrok není len o zvládnutí techniky písania, ale aj o úspechu z úsilia.

Prekonanie bariér

Najväčším míľnikom bolo, keď môj syn napísal svoj posledný sloh na základnej škole len za jednu hodinu. Tento úspech bol pre nás oboch okamžikom oslavy. Bol to dôkaz, že so správnymi nástrojmi a podporou môžu deti ako môj syn nielen prekonať vzdelávacie bariéry, ale aj vyniknúť.

písanie v adaptovanom kurze Písanie Hravo

Záver a odporúčania

Dnes ako študent strednej školy poctivo trénuje prstoklad, aby zvládol napísať maturitnú prácu na počítači. Tento kurz mu jeho úsilie uľahčuje a otvoril mu dvere k novým možnostiam a k nezávislosti.

Každému rodičovi, ktorý vidí, že jeho dieťa zápasí s podobnými výzvami, by som chcela povedať: existujú nástroje a zdroje, ktoré môžu pomôcť. Adaptovaný kurz písania všetkými desiatimi Písanie Hravo je jedným z nich. Je to investícia do budúcnosti vášho dieťaťa, investícia, ktorá mu môže otvoriť svet nepredstaviteľných možností. Určite sa oplatí.

Martina Jelenová

Martina Jelenová

Mohlo by vás zaujímať

O nás – prečo vzniklo Písanie Hravo?

O nás – prečo vzniklo Písanie Hravo?

U nás v Písanie Hravo veríme dvom veciam: Písanie všetkými desiatimi má obrovský prínos a stojí za to ho ovládať. Výučba písania všetkými desiatimi má byť jednoduchá, zábavná a dostupná. 1) Písanie všetkými desiatimi má pre moderného človeka obrovský prínos Poznáte...