Počítačová gramotnosť zábavnejšia ako kedykoľvek predtým

od | 28. 11. 2017

Čo je počítačová gramotnosť?

Počítačová gramotnosť je súbor znalostí, schopností a zručností zameraných na ovládanie a využívanie počítača v živote. [1] Počítač musíte vedieť nielen spustiť a ovládať, ale taktiež sa hodí využívať aplikácie, ktoré sú šikovnými šetričmi drahocenného času. Zvýšením počítačovej gramotnosti budete raz dva pripravení vstúpiť na trh práce – takmer ako počítačoví guru.

Oblasti počítačovej gramotnosti

Popísali sme pre vás oblasti, ktoré sa podľa nás oplatí vycibriť – a to jednoducho a bez zložitých IT pojmov.

1. Hardware

Jednoducho by sa dalo povedať, že ide o fyzické časti počítača, ktoré si môžete ohmatať, spustiť, spojiť, odpojiť, jednoducho všetko, čo vaše ruky fyzicky zvládnu. Pripojte aj prsty a využite ich na učenie písania všetkými desiatimi. Osvojením tejto schopnosti povýšite vašu počítačovú gramotnosť o level nahor.

 

2. Software

Ak sme sa o hardware bavili ako o fyzickej časti počítača, o softvéri by sa s nadsázkou dalo povedať, že sa jedná o psychickú časť, na ktorú si nesiahnete. Rovnako ako u ľudí je to jednoducho jeho duša, pomocou ktorej ovládate jeho systém. Ak sa naučíte, ako čo najefektívnejšie využívať jednotlivé aplikácie a programy, budete skrátka jedna duša a jedno telo.

3. Internet

Nie je to až tak dávno, čo kamarát internet zaklopal na vaše dvere a vy ste ho s láskou pustili ďalej. Teraz si dokážeme predstaviť, že v budúcnosti internet prelezie každou škárou celej domácnosti alebo do automobilov. Dnes už aj malé dieťa vie spustiť rozprávku na telefóne a nielen na základe toho sa dá usúdiť, že časom bude trend počítačovej gramotnosti hojne stúpať.

 

A) Webové prehliadače

Ide o program na prezeranie webových stránok. V prvom rade si vyberte parťáka prehliadača, s ktorým chcete pracovať. Môže to byť svetovo najrozšírenejší Google Chrome alebo ďalej Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox alebo Safari. Podľa posledných dostupných informácií spoločnosti StatCounter, k septembru 2017 [2] celosvetové štatistiky využitia jednotlivých prehliadačov ukazujú tieto dáta:

Google Chrome – 55,68%
Safari – 14,22%
UC Browser – 7,3%
Firefox – 5,96%
Opera – 4,08%
IE – 3,56%

Tu sme pre vás ešte pripravili niekoľko klávesových skratiek pre Google Chrome, ktoré sa môžu hodiť. Pokiaľ budete používať MacBook, nahraďte vždy Ctrl za cmd.

Klávesové skratky:
  1. Ctrl+T = Spustenie novej karty
  2. Ctrl+Shift+T = Spustenie poslednej zatvorenej karty
  3. Ctrl+W = Zatvorenie karty, na ktorej práve stojíte
  4. Ctrl+PgUp/PgDn = Prepínanie medzi jednotlivými kartami
  5. Ctrl+ (znaménko +/-) = Priblíženie alebo oddialenie obrazovky
  6. Pin = Pripnutie karty na prednej pozícii v hornej lište. Myšou kliknete pravým tlačidlom na otvorenú kartu na hornej lište a zvolíte Pripnúť kartu
  7. Ctrl+<číslo> = Podľa zvoleného čísla, prepne na danú kartu v poradí
  8. Ctrl+klik = Kurzorom sa postavte na odkaz, ktorý chcete otvoriť a kliknite. Otvorí sa vám nová stránka, ale zostanete stáť na pôvodnej stránke. Ak chcete, aby sa vám stránka rovno zobrazila, použite bod č. 9
  9. Ctrl+Shift+Klik = Kurzorom sa postavte na stránku, ktorú chcete otvoriť a kliknete. Otvorí sa vám nová stránka a rovno sa vám zobrazí.

B) Vyhľadávače

Služba, ktorá umožňuje na Internete nájsť webové stránky, ktoré obsahujú požadované informácie [3]. Zvoľte si vyhľadávač, ktorý vám bude ako spoločník sedieť tak dobre ako vaše topánky. Svetovo najznámejší je napríklad Google a okrem neho aj Yahoo, Bing, alebo DuckDuckGo a mnoho ďalších. V Česku je zvykom používať Zoznam alebo Centrum.

 

Počítačová gramotnost, zábavnější než kdy dřív

Autor: Kate Mangostar, Designed by Freepik

 

C) Informácie [4]

Získať pravdivé a relevantné informácie môže byť v dnešnej dobe naozaj tvrdý oriešok. Mnoho z vás zadá kľúčové slová a vyberie si z prvej stránky vyhľadávače, alebo si na sociálnych sieťach prečíta úvodný titulok a nerieši, či nejde o hlúpy výmysel. Pokiaľ si chcete byť istí relevantnosťou informácií, prečítajte si týchto pár tipov.

  1. Vyberajte si dôveryhodné zdroje, ktoré sú overené.
  2. Porovnávajte si informáciu s viacerými zdrojmi.
  3. Skúšajte si overiť zdroj – ako dlho funguje, akú má reputáciu.
  4. Pokiaľ si chcete overiť správu z médií, zvoľte seriózne médiá (voľbu necháme na vás) alebo informačný kanál, ktorý bojuje proti nepravdivým informáciám.

*Z Česka například  Hoax.cz, Hatefree.cz, Manipulatori.cz.
*Zo sveta napríklad FactCheck.org, Politifact.com, SopFake.org, Snopes.com

Vzniká tiež nový spravodajský server Wikitribune, hurá. Bude to niečo ako Wikipédia, ale pôjde tu hlavne o správy z médií. Pracuje sa na ňom, pretože skrátka niektorých ľudí baví vypúšťať do sveta tzv. Fake News (vymyslenú informáciu) a meniť tým úsudky iných ľudí. Wikitribune si dôveru získava tým, že bude publikovať obsah bez reklám a tiež bude úplne zadarmo. Aj napriek tomu, že nejde priamo o projekt Nadácie Wikimedia, dalo by sa povedať, že je Wikitribune mladším bratrancom dobre známej tety Wikipédie. [5]

D) Komunikácia

Ďalšia oblasť, s ktorou vám kamarát internet vie pomôcť, je komunikácia. Jedným z jeho najrozšírenejších komunikačných kanálov je e-mail, ďalej rôzne aplikácie alebo jeho eso v rukáve, sociálne siete.

Komunikujte cez:
  1. Skype, kde sa môžete vďaka videám navzájom vidieť a počuť.
  2. Slack, ktorý je perfektný na pracovnú komunikáciu. Rozdelíte si rôzne témy a už nikdy nemusíte zmätene hľadať v jednej konverzácii.
  3. WhatsApp, ktorý si prepojíte s telefónnym zoznamom a veselo voláte alebo píšete.

 

Počítačová gramotnost, zábavnější než kdy dřív

Autor: Nongnuch Leelaphasuk, Designed by Freepik

 

E) Sociálne siete

Medziľudské vzťahy sa presúvajú do on-line sveta a na sociálne siete. Nutne to neznamená, že by ste sa mali prestať stretávať osobne, ale naopak, privítajte ich priateľskú pomoc. Priateľskú, pretože je to dnes celkom frkot a v tej rýchlosti vám sociálne siete pomáhajú zostať v kontakte, poznávať nových ľudí, mať prehľad o akciách alebo trebárs nadväzovať nové obchodné partnerstvá. A to napríklad aj s kamarátmi na druhej strane planéty.

Oplatí sa mať v malíčku:
  1. Facebook, kde zdieľate všemožné, od svojich narodenín až po názory na používanie plastových obalov.
  2. Instagram, ktorý je založený hlavne na fotkách a získavaní sledovateľov.
  3. Svoju kariéru možno nájdete na LinkedIn, môžete si tu vytvoriť super životopis.
  4. Ak hľadáte kreatívnu inšpiráciu, skočte na Pinterest.
  5. Ak vás zaujíma, čo si kto postuje o čomkoľvek zaujímavom, utekajte sa registrovať na Twitter.
  6. Radi by ste sa niečo naučili, ale nebaví vás čítať? YouTube sa pre vás stane novou videoučebnicou.

F) Sebaprezentácia

Zabudnite na strohé životopisy preplnené informáciami a tvorené vo Worde. Predsa chcete, aby si to niekto aj prečítal, nie? Prezentujte sa v celej svojej kráse, spoločne s fotkami, s videom a odzbrojte tak svojou jedinečnosťou. Dokonca nemusí ísť len o životopis, vytvorte si reprezentatívnu webovú stánku alebo zaujímavý blog. Nemusíte byť profesionálny grafik, kameraman alebo programátor. Dostupné nástroje vám pomôžu vytvoriť jednoduché webové portfólio aj bez znalosti vyššie spomínaných.

Ako na to:

1. Neštudovali ste IT, nepoznáte HTML jazyk, ale napriek tomu tvoríte web, čo je to? No predsa WordPress. Pokiaľ si vyberiete šikovnú šablónu, tvorba webu pôjde ako po masle. Samozrejme to bude chcieť trochu samoštúdia, ale bude to stáť za to. 

2. Naučte sa používať Canvu, preskočíte tým štúdium grafickej školy. Umožní vám totiž bez profesionálnych znalostí grafiky vytvoriť dokumenty od životopisov, vizitiek cez banery, reklamné letáky až po prezentácie. Výborný nástroj, ktorý určite stojí za vyskúšanie. Základná verzia je zadarmo.

 

G) Zálohujte si svoje dáta

Cloudy sú ako kúzelné internetové truhlice ponúkajúce množstvo voľného priestoru, ktorý je on-line. Za neveľký poplatok či rovno zadarmo si na ne nahráte všetko potrebné. Určite je na mieste svoje dáta tiež zálohovať na externé disky a mať ich tak na viacerých miestach.

 

Tipy na úložisko:
  • Google Drive – ukladanie súborov na jednom mieste k dispozícii on-line odkiaľkoľvek, možnosť zdieľania, úprav a komentárov
  • Dropbox – webové úložisko na ukladanie dát a zdieľanie s ostatnými užívateľmi

 

Jak být produktivní

Autor: Josep M Suria, Designed by Freepik

 

H) Produktivita

Využite aplikácie, ktoré budú vašou pamäťou, organizátorom, poznámkovým diárom a meračom času. Čerpajte z on-line sveta nové informácie a učte sa z neho. Tiež už cítite, ako vaša produktivita stúpa hore k nebesiam?

Tipy ako býť produktívni:
  • Freelo – Prehľadné nástenky slúžiace na rozvrhnutie úloh a sprehľadnenie práce, buď pre vás samotných alebo v tíme

 

  • Evernote – vytváranie poznámok, zoznamov, zachytenie myšlienok, nápadov

 

  • Duolingo – aplikácia na náuku cudzích jazykov

 

  • Podcasty – audiohlasové – často vzdelávacie – nahrávky všemožných tém

 

  • Knihovne a audioknihy – nejedná sa o konkrétnu aplikáciu, pretože je ich naozaj veľa. Ide o nekonečnú knižnicu, ktorú si môžete nielen prečítať, ale aj vypočuť.

 

  • Písanie Hravo – aplikácia, ktorá vás naučí písať všetkými desiatimi prstami formou hier. Práca na počítači vám potom pôjde doslova lepšie od ruky. Vedeli ste, že písaním všetkými desiatimi môžete ušetriť až hodinu denne? Ak teda ešte stále po stare „ďatlujete“ dvomi prstami, tak šup trénovať!

 

  • Toggl zmeria váš čas strávený danou činnosťou, prácou, úlohou

Zhrnuli sme pre vás niekoľko výborných aplikácií a programov. Keď ich zvládnete používať, nebudete sa za úroveň svojej počítačovej gramotnosti musieť hanbiť. Pokiaľ ste ale stále dychtiví a chcete poznať viac aplikácií, máme pre vás ďalší tip. Zakúpením on-line knihy Digitálne Nomádstvo od Martina Rosulka získate on-line prístup k hyperploche s viac ako 215 odkazmi na užitočné aplikácie, ktoré sú rozdelené do kategórií.

V čom pomáha vyššia počítačová gramotnosť?

Bezpochyby vám pomôže držať krok s dobou, len si musíte nasadiť tie správne topánky. Pomôže vám sa cítiť istejšie v čase technického pokroku. Umožní efektívnejšie pracovať a dosahovať tak lepšie výsledky. Uľahčí komunikáciu a ušetrí váš čas. Tak šup šup, obujte sa a vydajte sa po stopách nahor k vrcholu počítačovej gramotnosti.


Citace/Zdroje

[1] Počítačová gramotnosť. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2015 [cit. 2017-10-10]. Dostupné online

[2] http://gs.statcounter.com Období: září 2016 – září 2017

[3] Webový vyhľadávač. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2017-10-12]. Dostupné online

[4] KUNC, Jiří. Neverte všetkému, čo sa na internete píše:: FakeNews. Computer [online]. 2017, 2017(23. 5. 2017), 16-17 [cit. 2017-10-10]. Dostupné online

[5] Wikitribune. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2017-10-10]. Dostupné online

Mohlo by vás zaujímať

Ušetrite náklady zvýšením efektivity svojich ľudí

Ušetrite náklady zvýšením efektivity svojich ľudí

Ak naučíte svojich zamestnancov písanie všetkými desiatimi, môžete na nákladoch na každého z nich ušetriť aj 200 Eur za mesiac. My to máme spočítané. Čo vy? Schválne, už ste si niekedy stopovali, za ako dlho zvládnu vaši kolegovia vybaviť e-mail? Odpovedať klientovi?...

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Predstavte si, svet, v ktorom: Telefónna operátorka dokáže hovoriť s klientom a všetko zároveň zapisovať. Programátor môže rovno kontrolovať vznikajúci kód a nemusí preostrovať z klávesnice na obrazovku. Asistentka dokáže všetky emaily napísať za polovicu času....