10. výročie Písania Hravo: Toto ste o nás nevedeli a asi by ste nečakali

od | 02. 08. 2023

Písanie Hravo tento rok oslavuje 10. výročie svojho vzniku. To nás vedie k tomu, aby sme si pripomenuli, ako to všetko začalo a ako sa vyvíjalo až do dnešných dní, kedy naši používatelia odohrali už 19 miliónov hier.

Písanie Hravo 10. výročie a počet odohraných hier

Naša história

Písanie Hravo je postavené na jednoduchosti, radosti a zábave. Uvediem vás do deja.

 

Predstavte si:

 

Pri počítači, vtedy ešte s obrovským monitorom, sedí typický tínedžer, úplne pohltený svojou hrou. Jasné, je to strieľačka, čo iné sa mladým páči najviac, že.

 

Veď trafiť pohyblivý cieľ je tá najväčšia radosť! 🙂

 

Tohto chlapca môžeme nazvať Jirka Martišek a áno, je to ten istý muž, ktorý sa o pár rokov neskôr – skočili sme do roku 2013 – pokúšal naučiť písať všetkými desiatimi na klávesnici. A ako väčšina ľudí narazil na síce vhodný program, ale taký nezáživný a nudný 😒, že po pár pokusoch doslova utiekol🏃‍♂️.

 

A v tej chvíli – možno náhodou, možno nie – si spomenul, aké to bolo skvelé, keď si užíval strieľačku. Ako super sa pri nej cítil. Spomenul si na padajúce písmená, ktoré sa snažil trafiť.

 

A bolo to.

Zrodil sa nápad!

A hoci Jirka už nebol tínedžer, stále v ňom pretrvávala mladícka búrlivosť, aktivita a trochu bezohľadná a túžba tvoriť. Táto kombinácia ho hnala vpred.

Ako rozjazd do kopca

Bolo by skvelé povedať, že potom to už išlo jedna radosť, ale nie je to tak. Písanie Hravo sa vyvíjalo pomaly a pozvoľna. A hoci Jirka prizval pár ľudí, aby spolu s ním vyvíjali program na výučbu písania, dlho sa ich aktivita držala v medziach „pracujeme do šuflíka, ale baví nás to, takže ideme ďalej“.

 

Na ceste ešte čakal nepríjemný náraz v situácii, keď sa navzájom potľapkávali po pleciach, aký skvelý program zostavili. Ale prví testovací používatelia na jar 2014 ani len nezistili, ako hru spustiť.

 

A jéjda.

 

Takže projekt sa bude prerábať.

 

Pracovalo sa usilovne a bez prestávky. Klobúk dole pred takou výdržou, keď človek ani nevie, či to bude k niečomu dobré.

Písanie Hravo v číslach

Z tohto obdobia pochádza jeden z prvých marketingových materiálov v podobe video animácie s názvom Psaní Hravě v číslach, ktorá vznikla ako projekt študentov odboru Multimédia v ekonomickej praxi na Vysokej škole ekonomickej v Prahe.

Prvá verzia, prví zákazníci

V roku 2014 sa k Jirkovi pripojil ďalší dôležitý a významný človek v Písanie Hravo – Lukáš, ktorý dostal na starosti grafiku. Mimochodom, keď už hovoríme o tých kľúčových ľuďoch, nemôžem nespomenúť Jirkovu manželku Lindu, ktorá, ako to už býva, bola a je hnacím motorom v zákulisí.

 

Bola to ona, kto chlapcov konfrontoval s otázkou: „Čo je vlastne potrebné na Písaní Hravo dorobiť, aby sa mohlo spustiť?“

 

Bolo to v sobotu ráno, uprostred novembra 2015 a – trochu nečakane – v Thajsku.

 

A tak po prebdenom víkende, kedy si chlapci užili síce náročné, ale totálne pohlcujúce pracovné flow, bola vypustená prvá verzia Písanie Hravo.

v takejto izbe vznikla prvotná finálna verzia Písanie Hravo

v takejto izbe vznikla prvotná finálna verzia Písanie Hravo

Prvého platiaceho zákazníka oslávili v miestnom thajskom bare tým najodpornejším nealkoholickým kokteilom, aký kedy pili. Ešte aj teraz sa im pri spomienke naň krivia ústa.

Jirka a Linda v bare v Thajsku

Jirka a Linda v bare v Thajsku

Pred touto udalosťou v Thajsku je v rámci míľnikov dôležité spomenúť, že počas prázdnin 2015 sa projekt Písanie Hravo (teda, jeho prvá česká verzia Psaní Hravě) kvalifikoval ako jeden z podporených projektov akcelerátora v pražskom Impact Hube. Písanie Hravo tak získalo podporu konzultantov a mentorov z rôznych oblastí, ako sú financie, právo, marketing a ďalšie. Vtedy si naši páni uvedomili, že nikto nemá patent na pravdu, že každý vidí situácie zo svojej perspektívy. Napriek tomu je väčšia šanca, že niečo bude fungovať, ak vám poradí človek s odbornými skúsenosťami. Preto niektoré rady prijali a iné nie.

Firemná verzia

Nemôžem vás ušetriť ani vtipnej historky, ktorá sa viaže k vzniku firemnej verzie Písanie Hravo. Tu je:

 

Bol piatok popoludní v januári 2016. V mojej e-mailovej schránke pristála správa s otázkou: „Máte aj firemnú verziu?“

 

„No, … nemáme.“

 

Ale Jirka a Lukáš sú muži činu, takže všetko, čo bolo treba, dotiahli do dokonalosti a cez víkend vznikla táto verzia, ktorá má teraz, samozrejme, úplne inú podobu. Hurá! A tak mohli chlapci v pondelok ráno pravdivo a s čistým svedomím odpovedať na mail: „Áno, máme firemnú verziu.“

 

A bolo – vznikla so všetkým, čo k tomu patrí,

fungujúca firma.

 

Pre jej ďalší úspech bolo dôležité stanoviť hodnoty, ktoré boli pre ňu uznávané od začiatku: úprimnosť, férovosť, spolupráca, zábava a pokora.

pôvodná grafická podoba webových stránok

pôvodná grafická podoba webových stránok

pôvodná grafická podoba webových stránok

Vývoj v súlade s prianiami zákazníkov

A tak je tím Písanie Hravo, na ktorom sa počas 10 rokov podieľalo viac ako 20 ľudí na čele s Jirkom a Lukášom, jedno veľké ucho, ktoré načúva svojim zákazníkom a neustále zapracováva ich podnety. Vďaka tomu sa projekt neustále vyvíjal aj vyvíja.

 

 

  • Neskôr sa objavili špecifické požiadavky a potreby učiteľov, čoho výsledkom je neustále sa vyvíjajúca verzia pre školy.

 

Vďaka svojej otvorenosti sa Písaniu Hravo podarilo nadviazať nadštandardné partnerstvo so školami, o čom svedčí aj fakt, že kurz si doteraz vyskúšalo viac ako 1 500 škôl. Na žiadosť učiteľov zaviedlo Písanie Hravo možnosť organizovať školské súťaže.

Potvrdenie referencií

Snahu tímu o čo najväčšiu ústretovosť dokazuje aj – spomeniem jednu poslednú situáciu z mnohých, aby ste mali predstavu – to, čo sa stalo, keď nám napísal pán učiteľ Krůček:

 

Je možné nějakým způsobem získat informaci o počtu vyhraných her za určité období u zvoleného žáka? Bylo by možné přidat informaci i do CSV souboru celkových statistik a přihlášení do hry přes Microsoft účet?”

 

Na Jirku, Lukáša a nášho programátora Štěpána to zapôsobilo ako stlačenie energetického tlačidla. Okamžite si obliekli pomyselný oblek Supermana a v priebehu dvoch týždňov pretvorili hru tak, aby sa nakoniec od pána Krůčka dočkali odozvy:

 

“Skvělé! Vyzkoušel jsem, má očekávání to splňuje. Obě nové features mi ve výuce velmi pomohou. Mockrát děkuji, Vám i Vašim kolegům, za vstřícnou a rychlou reakci. Takhle nějak si představuji perfektně zvládnutý agilní vývoj a reagování na potřeby zákazníků.”

rok 2016 - Lukáš a Jirka na prezentácii podpory startupov na Vysokej škole ekonomickej v Prahe

rok 2016 – Lukáš a Jirka na prezentácii podpory startupov na Vysokej škole ekonomickej v Prahe

  • Ďalšia požiadavka z radov verejnosti znela: „Aj my ľudia so zrakovým postihnutím sa musíme naučiť pracovať s klávesnicou. Je to pre nás nesmierne dôležité!“

 

 

  • Keď sa v roku 2018 pred tímom Písanie Hravo objavilo želanie vytvoriť anglickú verziu hry, postaral sa o vytvorenie stránky Ttype.com.

 

  • A pomyselnou čerešničkou na torte vzájomnej spolupráce a rozvíjania pozitívnych vzťahov s klientmi je slovenská verzia PisanieHravo.sk, ktorá je plnohodnotnou verziou tej českej a vyvíja sa ruka v ruke.

 

Fungujúca verzia webu s referenciami, alebo aj práca môže byť zábavná 🙂

Fungujúca verzia webu s referenciami, alebo aj práca môže byť zábavná 🙂

Ako nekonečný seriál

Sami sme zvedaví a príjemne natešení, ako to celé dopadne.

 

Ako bude príbeh Písanie Hravo pokračovať? Na čom ešte budeme pracovať a kam sa posunieme ďalej?

 

Je to taká skvelá nekonečná séria na pokračovanie, ktorá je všetko, len nie nudná a nezaujímavá. Rovnako ako samotná hra Písanie Hravo.

 

Zostaňte a sledujte náš príbeh spolu s nami… A zároveň sa naučte písať všetkými desiatimi a ušetrite si čas písaním na klávesnici. 🙂

 

Mohlo by vás zaujímať

Ako napísať stupeň ° ? Článok s precvičením

Ako napísať stupeň ° ? Článok s precvičením

Znak stupeň patrí medzi tie, ktoré nepoužívame dosť často na to, aby sme si ľahko zapamätali, kde sa nachádza, ale zároveň je predsa len potrebný. Takže kde stupeň nájdeme a ako dosiahnuť, aby sme ho už pri písaní nemuseli hľadať? Ako na stupeň na klávesnici PC Stupeň...