Čo je prstkrabica a prečo ju so žiakmi vyrobiť?

od | 21. 09. 2021

Je ťažké presvedčiť žiakov, aby sa pri písaní všetkými desiatimi pozerali iba na obrazovku a nehľadali písmenká na klávesnici. Ako im pomôcť, aby skutočne začali písať správnym prstokladom a pozerali sa iba na obrazovku? Vytvorte si spoločne prstkrabicu!

Čo je prstkrabica a ako na ňu?

Prstkrabica alebo akákoľvek pomôcka, ktorá zabraňuje pozerať sa na klávesnicu, donúti žiaka k tomu, aby si skutočne vytvoril iba mentálnu mapu a naučil sa pri písaní na klávesnici používať tie správne prsty. Zo začiatku to pre žiakov bude ťažšie, ako keby mali šancu aspoň nakuknúť. Ale nakoniec sa im to vyplatí a písanie všetkými desiatimi zvládnu oveľa rýchlejšie.

Ukrojte si chvíľu z výtvarnej výchovy na výrobu prstkrabice. Môžete ju vyrobiť z väčšej krabice, z kartóna alebo napríklad aj z krabičiek od čaju.

V USA sa s podobnou pomôckou písania všetkými desiatimi vyučuje a každého to stojí $26. U nás ju zvládneme vyrobiť svojpomocne počas hodiny výtvarky.

Presný návod na výrobu prstkrabice nájdete tu.

Výroba aj s dekorovaním zaberie približne hodinu. Vznikne originálna krabica na zakrytie klávesnice, vďaka ktorej už nemusíte žiakov kontrolovať a napomínať. Rovnakú prstkrabicu si môžu vyrobiť aj na použitie doma, aby aj tam trénovali správne.

Prepojenie s inými predmetmi

Táto aktivita sa dá spojiť aj s inými zručnosťami a znalosťami. Žiaci si môžu prstkrabicu ozdobiť anglickými slovíčkami, môžu spočítať objem prstkrabice či obsahy jednotlivých strán… Nech si na prstkrabici namaľujú, čomu by sa chceli venovať v budúcnosti a ako im v tom pomôže písanie všetkými desiatimi.

Nie je nad poriadnu motiváciu a možnosť stále na prstkrabici vidieť kresbu, na ktorej ako budúca novinárka píšem jeden článok za druhým všetkými desiatimi. Alebo ako ochrankyňa zvierat píšem tlačové správy o ich záchrane. A pomocou prstkrabice k tomu budú žiaci o krôčik bližšie.

Pokiaľ vás zaujímajú skúsenosti z výučby s Písaním Hravo, máme pre vás prípadové štúdie zo základnej školy v Plzni a zo základnej školy v Týnci nad Sázavou.

Mohlo by vás zaujímať

Ako sa píše libra? Článok s precvičením

Ako sa píše libra? Článok s precvičením

Potrebujete pridať libra znak do svojho textu? Nechce sa vám uvádzať nepekné GBP? V článku nájdete nielen návod, ako na to, ale aj možnosť ihneď si to precvičiť. Zvedavci sa na konci dozvedia, ako sa libra stala librou. Znak libra na PC Pokiaľ máte slovenskú...

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Predstavte si, svet, v ktorom: Telefónna operátorka dokáže hovoriť s klientom a všetko zároveň zapisovať. Programátor môže rovno kontrolovať vznikajúci kód a nemusí preostrovať z klávesnice na obrazovku. Asistentka dokáže všetky emaily napísať za polovicu času....