Ako sa píše strieška na klávesnici ^ ? Článok s precvičením

od | 29. 06. 2021

Strieška znak, ktorému hovoríme aj vokáň alebo cirkumflex, sa hodí nielen v matematike ako znak pre umocňovanie. Využijete ho aj ako diakritické znamienko napríklad v slovenčine, francúzštine a ďalších jazykoch.

Strieška ako diakritické znamienko

Cirkumflex môžete napísať pomocou pravého aj ľavého Altu (a Ctrl) a tlačidla š/3.

StrieškaĽavý AltPravý Alt
^Ctrl + Alt + š/3Alt Gr + š/3
Ako napísať striešku na klávesnici

Keďže v obidvoch prípadoch ide o diakritické znamienko, musíte po jeho napísaní buď stlačiť medzerník na potvrdenie alebo písmeno, nad ktoré chcete vokáň umiestniť.

Ako sa píše strieška na klávesnici
Ako sa píše strieška na klávesnici

Vyskúšajte si to:

Ak si trúfate, skúste prepísať nasledujúci rad: ôê^^âôÔ^^Ê

Vyžadujete to poriadnu dávku prstovej koordinácie. Pre Ô postupujte takto: stlačiť AltGr, stlačiť š/3, pustiť š/3, stlačiť Shift, stlačiť o.

Strieška ako samostaný znak

Ak by ste chceli napísať znak strieška samostatne, bez následného potvrdzovania medzerníkom či iným písmenom, pôjde to pomocou ASCII kódov s ľavým Altom + 94. Takto napísaný cirkumflex sa naopak nedá umiestniť nad iné písmeno a pokiaľ by ste tak chceli urobiť, musíte poznať kód pre dané písmeno so strieškou. Pre Ô sa jedná o kód Alt + 0212 a ô sa skrýva pod kódom Alt + 0244.

Pôjde vám to?



Ako napísať striešku na Mac?

V prípade, ak ste používateľom MacOS, striešku na klávesnici napíšete pomocou ⌥ (Alt) + 6

Vyskúšajte, či vám to funguje:

Ovládnite nielen striešku

Tento znak nepíšeme veľmi často, ale klávesnicu používame každý deň, bežne aj po celý deň. Písanie všetkých prstov na klávesnici dokáže výrazne zefektívniť každú prácu. Rovnako ako napísať striešku to nie je ťažké, len treba precvičovať a vytvoriť si návyk písania desiatimi. Poďte do toho s nami a už za desať hodín cvičenia sa naučíte ovládať celú klávesnicu ako profesionál.

Mohlo by vás zaujímať

10 dôvodov, prečo písať všetkými desiatimi

10 dôvodov, prečo písať všetkými desiatimi

Počítače sa stali dennodenným spoločníkom, ktorého využívame pre našu prácu a úlohy. Sú podstatnou súčasťou našich životov. Písanie všetkými desiatimi je základnou znalosťou 21. storočia. V Písaní Hravo sme sa pre vás rozhodli vymyslieť aplikáciu, pomocou ktorej sa...

Novomesačné predsavzatie

Novomesačné predsavzatie

Začína september. Tri štvrtiny roka už máme za sebou a pritom sa zdá, ako keby začal iba včera. Pamätáte si ešte na svoje predsavzatia? Ako ste na tom? Darí sa vám ich plniť alebo spolu s tými minuloročnými čakajú na ďalší január? Novoročné predsavzatia sú ťažké....