Ako napísať vlnovku? Článok s precvičením!

od | 02. 07. 2021

Medzi zvláštnymi znakmi má svoje miesto aj vlnovka. Ide o znak, ktorý využijete v matematike, informatike a občas aj v bežnom texte či pri písaní v niektorom cudzom jazyku (ako napríklad v španielčine).

Vlnovka ako samostatný znak

Vlnovku je možné využiť v bežnom texte, kde znamená približne (napr.: ~30°C), rovnako tak je možné ju použiť v matematike. A obľúbeným znakom je tiež v informatike, kde sa používa v niektorých programovacích jazykoch alebo ako označenie domovského adresára.

Na napísanie vlnovky je možné využiť jednu z nasledujúcich možností:

Pomocou pravého altu: AltGr + (1/+)

Vlnovka pomocou pravého altu
Vlnovka znak pomocou pravého Altu

Pomocou ľavého altu: Alt + Ctrl + 1

Vlnovka pomocou ľavého altu
Vlnovka znak pomocou ľavého Altu

Rovnako ako pri ostatných znakoch, je vlnovku možné napísať pomocou ASCII kódov na numerickej klávesnici a to pomocou ľavého Altu a kódu 126.

Vyberte si spôsob, ktorý vám bude najpohodlnejší a vyskúšajte si to:

V žiadnom z týchto spôsobov sa nedá vlnovka na klávesnici využiť ako diakritické znamienko (ak by ste chceli napísať napríklad ñ).

VlnovkaĽavý AltPravý Alt
~Ctrl + Alt + 1/+Alt Gr + 1/+
Ako napísať vlnovku na klávesnici

Vlnovka znak ako diakritické znamienko

Ak by ste chceli napísať nasledujúce písmená, je treba prepnúť na anglickú klávesnicu a potom písať pomocou ASCII kódov.

Malé aj veľké písmená majú svoj vlastný kód:

Alt+0227 = ã
Alt+0241 = ñ
Alt+0245 = õ

Alt+0195 = Ã
Alt+0209 = Ñ
Alt+0213 = Õ

V prípade, ak je to príliš veľa čísel na zapamätanie, vždy je možné v textových editoroch nájsť záložku „špeciálne znaky“ a to potrebné písmenko si tam nájsť a vložiť.

Vlnovka na macOS

Ak potrebujete zistiť, ako napísať vlnovku na mac OS, poradíme vám. Vedzte, že to nie je nič ťažké.

VlnovkamacOS
~ALT+126
Ako napísať vlnovku na macOS

Písanie všetkými desiatimi

V dnešnej dobe sa bez klávesnice zaobíde už málokto. Jej efektívne používanie je bránou k lepšiemu využívaniu času. Písanie znakov ako je vlnovka a písanie všetkými desiatimi nie je ťažké, len je potrebné tieto zručnosti dôkladne precvičovať. V kurze Písanie Hravo to zvládnete hravo a s radosťou.

Mohlo by vás zaujímať

Cviky k počítaču #4: cviky na ruky a nohy

Cviky k počítaču #4: cviky na ruky a nohy

Dlhodobé sedenie pri počítači nie je pre naše telo zdravé. Či už teda pri počítači pracujete viac alebo menej, mali by ste myslieť predovšetkým na svoje zdravie. Čas od času je dobré sa prejsť po kancelárii. Dôvodov môže byť veľa. Choďte si niečo okopírovať, uvariť si...

Ako hodnotiť žiakov pri výučbe v Písanie Hravo

Ako hodnotiť žiakov pri výučbe v Písanie Hravo

Ako učiteľ si možno kladiete otázku, ako vlastne žiakov hodnotiť v písaní všetkými desiatimi. Učitelia zväčša žiakov hodnotia podľa presnosti písania, počtu chýb a výsledných percent. Táto negatívna motivácia ale u školákov často vyvoláva stres a to vedie k tomu, že...