Ako sa píše znak delenia ÷ ? Článok s precvičením!

od | 03. 08. 2021

Rovnako ako pri znaku krát, aj tu existuje spôsob, ako sa symbolu pre delenie vyhnúť. Je možné použiť lomku a je to. Ale čo keď naozaj potrebujete použiť znak delenia? Kde sa na klávesnici hľadá?

Znak delenia na PC

Rovnako ako pri ostatných znakoch, si aj tentokrát pomôžeme ľavým a pravým Altom. V prípade použitia ľavého Altu je potrebné stlačiť ešte Ctrl a potom ú. Pri použití AltGr stačí stlačiť ú rovno.

DelenieĽavý AltPravý Alt
÷Ctrl + Alt + úAltGr + ú
Skratky na písanie deleno na PC
Na napísanie delenia je potrebné použiť Ctrl + Alt + ú
Na napísanie deleno je potrebné použiť Ctrl + Alt + ú
Na napísanie delenia je potrebné použiť AltGr + ú
Na napísanie delenia je potrebné použiť AltGr + ú

Vyskúšajte si, či vám to funguje:

Znak delenia na Mac

Na počítačoch Mac máte dve možnosti. Jednoou je Option+/, ktorá sa podobá písaniu na PC. Druhou možnosťou je použitie kódu a pri držaní klávesy Option 00F7.

Skúste si to:

Prečo sa naučiť písať všetkými desiatimi?

Rovnako ako namiesto delenia môžete použiť lomku, namiesto písania všetkými desiatimi môžete písať iba dvomi. Dá sa to a mnoho ľudí tak funguje. Ale existuje aj druhá možnosť. Keď sa prsty rozbehnú po klávesnici zdanlivo samé od seba a prevádzajú na obrazovku vaše myšlienky bez toho, aby ste museli premýšľať o tom, ako sa čo píše. Hľadanie jednotlivých klávesov sa zmení v symfóniu klikania, keď prsty radostne behajú presne tam, kde ich potrebujete mať. Ako dobre zohraný tím.

Písanie všetkými desiatimi výrazne zefektívni čas, ktorý denne trávite s klávesnicou. Naučiť sa to dokážete za 10 hodín, čo je necelý mesiac pri trénovaní iba pol hodiny denne. Vyskúšajte to. Nezáväzne. Zadarmo je pre vás sprístupnených prvých 9 klávesov.

Zaujímavosti zo sveta delenia

  • Číslo je deliteľné 3, pokiaľ súčet jeho cifier je deliteľný 3. Tj. číslo 822 je deliteľné 3, pretože 8 + 2 + 2 = 12 a 12 je deliteľné 3.
  • To isté platí pre 9. Na prvý pohľad vidíte, či je číslo deliteľné 9, pokiaľ je súčet jeho cifier deliteľný 9.
  • Číslo je deliteľné 2, ak je posledná číslica deliteľná 2. Číslo je deliteľné 4, ak sú posledné dve číslice deliteľné 4. A číslica je deliteľná 8, ak je posledné trojčíslie deliteľné 8. Viete, prečo to tak je?

Mohlo by vás zaujímať

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Písanie Hravo pre firmy: aké prináša výhody

Predstavte si, svet, v ktorom: Telefónna operátorka dokáže hovoriť s klientom a všetko zároveň zapisovať. Programátor môže rovno kontrolovať vznikajúci kód a nemusí preostrovať z klávesnice na obrazovku. Asistentka dokáže všetky emaily napísať za polovicu času....

Ako správne sedieť?

Ako správne sedieť?

Dlhodobé sedenie pri počítači nie je zdravé. A čím dlhšie pri počítači pracujeme, tým viac hľadáme polohu, v ktorej by sa nám pracovalo pohodlne. Krížime nohy, hrbíme sa alebo si podopierame hlavu dlaňou. V tomto článku vám poradíme, ako na správne sedenie za PC, aby...