Ako napísať vlnovku? Článok s precvičením!

od | 02. 07. 2021

Medzi zvláštnymi znakmi má svoje miesto aj vlnovka. Ide o znak, ktorý využijete v matematike, informatike a občas aj v bežnom texte či pri písaní v niektorom cudzom jazyku (ako napríklad v španielčine).

Vlnovka ako samostatný znak

Vlnovku je možné využiť v bežnom texte, kde znamená približne (napr.: ~30°C), rovnako tak je možné ju použiť v matematike. A obľúbeným znakom je tiež v informatike, kde sa používa v niektorých programovacích jazykoch alebo ako označenie domovského adresára.

Na napísanie vlnovky je možné využiť jednu z nasledujúcich možností:

Pomocou pravého altu: AltGr + (1/+)

Vlnovka pomocou pravého altu
Vlnovka znak pomocou pravého Altu

Pomocou ľavého altu: Alt + Ctrl + 1

Vlnovka pomocou ľavého altu
Vlnovka znak pomocou ľavého Altu

Rovnako ako pri ostatných znakoch, je vlnovku možné napísať pomocou ASCII kódov na numerickej klávesnici a to pomocou ľavého Altu a kódu 126.

Vyberte si spôsob, ktorý vám bude najpohodlnejší a vyskúšajte si to:

V žiadnom z týchto spôsobov sa nedá vlnovka na klávesnici využiť ako diakritické znamienko (ak by ste chceli napísať napríklad ñ).

VlnovkaĽavý AltPravý Alt
~Ctrl + Alt + 1/+Alt Gr + 1/+
Ako napísať vlnovku na klávesnici

Vlnovka znak ako diakritické znamienko

Ak by ste chceli napísať nasledujúce písmená, je treba prepnúť na anglickú klávesnicu a potom písať pomocou ASCII kódov.

Malé aj veľké písmená majú svoj vlastný kód:

Alt+0227 = ã
Alt+0241 = ñ
Alt+0245 = õ

Alt+0195 = Ã
Alt+0209 = Ñ
Alt+0213 = Õ

V prípade, ak je to príliš veľa čísel na zapamätanie, vždy je možné v textových editoroch nájsť záložku „špeciálne znaky“ a to potrebné písmenko si tam nájsť a vložiť.

Vlnovka na macOS

Ak potrebujete zistiť, ako napísať vlnovku na mac OS, poradíme vám. Vedzte, že to nie je nič ťažké.

VlnovkamacOS
~ALT+126
Ako napísať vlnovku na macOS

Písanie všetkými desiatimi

V dnešnej dobe sa bez klávesnice zaobíde už málokto. Jej efektívne používanie je bránou k lepšiemu využívaniu času. Písanie znakov ako je vlnovka a písanie všetkými desiatimi nie je ťažké, len je potrebné tieto zručnosti dôkladne precvičovať. V kurze Písanie Hravo to zvládnete hravo a s radosťou.

Mohlo by vás zaujímať

Cviky k počítaču #2: cviky na hrudnú chrbticu

Cviky k počítaču #2: cviky na hrudnú chrbticu

Dlhodobé sedenie pri počítači nie je pre naše telo žiadna výhra. Hrbíme sa, ohýbame sa smerom ku klávesnici a prekrižujeme nohy. Hľadáme totiž polohu, v ktorej sa nám bude dobre pracovať. A práve preto je nutné sa aspoň z času na čas poriadne pretiahnuť. V minulom...